Albert Heijn volgt principes Tony's Chocolonely voor inkoop cacao

De supermarktketen sluit zich als eerste aan bij Tony’s Open Chain platform.

Albert Heijn goes Tony's
Tony's Chocolonely

Albert Heijn gaat voor haar chocolademerk Delicata cacao inkopen volgens de vijf samenwerkingsprincipes van Tony’s Chocolonely. De supermarktketen sluit zich als eerste aan bij Tony’s Open Chain platform. Dat is het ‘open source’ platform waarop chocoladebedrijven kunnen beschikken over alle benodigde kennis en tools. Zoals Tony’s Beantracker of het ‘Child Labour Monitoring and Remediation System’, dat bij alle partnercoöperaties van Tony’s Chocolonely is ingevoerd. Tony's wil zijn manier van werken met het open source platform nadrukkelijk openstellen voor anderen.

Samen met Barry Callebaut, de grootste chocolademaker in de wereld, vergroten de bedrijven de druk op de cacao-industrie om een einde te maken aan illegale kinderarbeid en moderne slavernij. 

Albert Heijn gooit de inkoopmethode voor cacao voor zijn chocolademerk Delicata op de schop. De herkomst van de cacaomassa wordt traceerbaar gemaakt. Daarnaast gaat de supermarkt boeren meer betalen voor hun cacao.

Advertentie
advertisement

Ghana

Met de maatregelen hoopt Albert Heijn de inkoop van de ingrediënten voor zijn chocolade duurzamer en transparanter te maken. De cacao-industrie is berucht om de slechte arbeids- en leefomstandigheden op plantages, die volgens critici vaak neerkomen op moderne slavernij. Voorheen was het niet precies vast te stellen waar de cacao voor Delicata-repen vandaan kwam. Daardoor is het ook moeilijk om eventuele misstanden tegen te gaan.

Chocolademaker Barry Callebaut, die de repen voor Albert Heijn produceert, gaat de grondstoffen nu op dezelfde manier inkopen als gebeurt voor de chocola van Tony's Chocolonely. De cacao komt van een vaste groep boerencoöperaties in Ghana en Ivoorkust, waardoor de herkomst wel duidelijk is. Die coöperaties krijgen ook een premie bovenop de wettelijk vastgestelde minimumprijzen voor cacao in de twee West-Afrikaanse landen.

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie