Premium

Amazon strooit met antiracisme-slogans, maar heeft nog volop plaats voor Zwarte Piet

Te koop: een angstaanjagende Zwarte Piet om je voeten af te vegen, een ‘sexy slip’ met Pietjes of een Zwarte Piet-condoom: Hij komt....

Een vloerkleed met een Zwarte Piet van ruim 100 jaar terug; eng en met zak

Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, heeft zich met zijn Amazon.com de afgelopen maanden op vele manieren solidair getoond met de zwarte gemeenschap en de Black Lives Matters-beweging.

Amazon doneerde 27 miljoen euro aan organisaties die zich inzetten tegen racisme, tweette rond dat de ‘onbillijke en wrede behandeling van zwarte mensen’ moet stoppen en plaatste de nodige steunverklaringen aan zwarte werknemers, klanten en partners.

Begin juni postte Bezos zelfs een zwaar racistische email van klant Dave op Instagram om te laten zien dat wat het probleem is. ‘Dave, je bent het soort klant dat ik graag kwijtraak.’

blm suppot amazon

Maar critici van Amazon vinden dat het concern nogal wat ruimte laat tussen woord en daad. Zo verkocht Amazon lang gezichtsherkenningssoftware die vaker mensen van kleur als verdacht aanwijst. Pas na druk heeft het deze opgeschort.

Ook waren er de nodige racistische boeken en taal op het platform in de UK te vinden, geplaatst door third-party retailers. Amazon zou er laks op hebben gereageerd. Maar wat doet Amazon in Nederland, en dan met name met Zwarte Piet? Een interessante vraag, helemaal nu Bol.com heeft aangekondigd Zwarte Piet van zijn site te bannen.

Op Amazon is dat allerminst gebeurd. De voormalige kindervriend is soms in bizarre vormen terug te vinden.

Klanten kunnen voor nog geen tientje bijvoorbeeld hun voeten voortaan afvegen aan een deurmat met een angstaanjagende, blootvoetse Zwarte Piet, die kinderen in de zak meeneemt. De illustratie van P. van Geldrop dateert uit 1907.

Zwarte Piet-prent

Wat te denken van een ‘sexy slip’ met Zwarte Pieten-hoofdjes erop en die je met je duim schuin naar beneden kan trekken?

Zwarte Pietjes Slip

Of het Zwarte Piet-condoom, voorzien van de tekst; Hij komt... Hij komt....

zwarte piet condoom

Daarnaast zijn er de verwachte producten, pietenpetjes, pruiken en ook de nodige boeken, ‘bijvoorbeeld waarin de ‘schrijver via ‘eigen onderzoek’ kinderen leert hoe Zwarte Piet aan zijn kleur komt, ‘maar ook de noodzaak waarom hij die moet behouden’.  

Of het boek waarin de auteur ‘gewapend met gezond verstand en een internetverbinding’ een complotachtige dwaling ontdekt van wetenschappers om onder ‘valse voorwendselen’ Zwart Piet uit te bannen.

zwarte pieten
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie