'Daklozen-problematiek schrijnend in Nederland': Auping ontwikkelt slaapzakken

'Samen met Sheltersuit Foundation willen we bijdragen aan 't welzijn van mensen die de veiligheid van een thuis of vaste slaapplek missen.'

'Daklozen-problematiek schrijnend in Nederland': Auping ontwikkelt slaapzakken

Koninklijke Auping en Sheltersuit Foundation kondigen een samenwerking aan om zich in te zetten voor daklozen. Beide partijen hebben samen de Shelterbag ontwikkelt die ze zeggen uit te gaan delen in Nederland. De slaapzak is een zomerse variant van de 'Sheltersuit' en is volgens de initiatiefnemers gemaakt van upcycled materialen. Het draagbare 'bed' moet daklozen bescherming bieden doordat het ervoor zorgt dat er niet op de harde straatstenen geslapen hoeft te worden. 

Advertentie
advertisement

Matras met slaapzak

Sheltersuit Foundation legt uit dat de Shelterbag een lichtgewicht matras is waaraan een slaapzak is bevestigd. Zo lijkt het op een kleine tentconstructie die aan het hoofdeinde privacy en bescherming zou bieden tegen barre weersomstandigheden.

Auping, gevestigd in Deventer en Sheltersuit uit Enschede, stellen dat de daklozenproblematiek in Nederland schrijnend blijft. Zo zou de totale hoeveelheid daklozen in Nederland voor het eerst in tien jaar gezakt zijn naar 36.000, maar volgens Sheltersuit is er door de GGD onlangs een bestelling gedaan van 60.000 vaccinaties voor daklozen.

Sheltersuit, dat sinds 2014 kleding en accessoires ontwerpt en produceert voor daklozen die hen bescherming moet bieden tijdens het leven op straat, ontwikkelt naar eigen zeggen de producten van restmaterialen die het ontvangt van textielfabrikanten en particulieren. 

De uitgesproken intentie van beide Auping en Sheltersuit is om met dit project een langdurige samenwerking aan te gaan op het vlak van productontwikkeling, opleiding en kennisuitwisseling

Shelterbag
Shelterbags
Ontwikkeling Shelterbag
Ontwikkeling Shelterbag

Circulair productassortiment

Auping, dat al eerder aangekondigde te streven naar een volledig circulair productassortiment, vertelt dat het de honderden lichtgewicht matjes voor de daklozen-slaapzakken heeft ontwikkelt van een zacht, veerkrachtig en ventilerend breisel. Volgens het filantropische initiatief delen de daklozenorganisaties als het Leger des Heils en Straat Consulaat de slaapzakken uit aan de daklozen.

Bas Timmer, oprichter Sheltersuit Foundation, stelt dat hij nog steeds een alarmerend hoog aantal daklozen in Nederland ziet. ‘Alleen al in Den Haag, waar wij ook  Shelterbags uitdelen, zijn er 4.500 mensen die op straat leven. De samenwerking met Auping was al langer een wens van ons. Zowel Auping als wij zijn gevestigd in het oosten van het land en hebben goede nachtrust en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.’

Materiaal Shelterbag
Materiaal Shelterbag

'Bijdragen aan welzijn'

Jan-Joost Bosman, algemeen directeur Auping, voegt daaraan toe dat een uitgeruste wereld een betere wereld is.

’We zijn daarom ook betrokken bij situaties om ons heen, waarin goed slapen niet vanzelfsprekend is. De verhalen van Sheltersuit over toestand van de daklozenproblematie raken ons enorm. Door onze kennis en materialen ter beschikking te stellen voor de 'Shelterbags', hopen we bij te dragen aan het welzijn van deze mensen die de veiligheid van een thuis en vaste slaapplek moeten missen’

Lees ook: Auping lanceert 'Het verhaal van 1,5 miljoen matrassen'

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie