Oorlog in Oekraïne heeft grote invloed op de merkkracht van deze goede doelen

Met name goede doelen in Afrikaanse landen zien hun merkkracht dalen. De Voedselbank is de grote winnaar.

Nederlanders voelen zich sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne minder betrokken bij goede doelen die zich richten op verre landen. Organisaties als de Leprastichting, Cordaid en SOS Kinderdorpen noteerden in het afgelopen jaar de meeste merkkrachtdaling van alle goede doelen in Nederland. Dat meldt Hendrik Beerda Brand Consultancy na eigen onderzoek onder al die goede doelen.

Oogfonds ziet merkkracht stijgen

Waar goede doelen 'ver weg' inboeten aan merkkracht, zien goede doelen dichterbij hun merkkracht toenemen. Het Oogfonds is de grootste stijger sinds 2022. De tweede plaats is voor Giro555, dat veel merkkracht gewonnen heeft na de inzamelingsactie voor Oekraïne vorig jaar. Alzheimer Nederland staat op de derde plek.

In absolute zin staat KWF Kankerbestrijding nog steeds op de eerste plaats. Grote winnaar aan merkkracht is de Voedselbank, die op de ranglijst van plaats zes naar twee stijgt. KiKa levert een plaats in, van twee naar drie. Ook de Hartstichting daalt een plaats, van drie naar vier. En voor het Rode Kruis geldt hetzelfde; dit goede doel staat nu op plaats vijf. 

De rest van de top tien bestaat uit Unicef (vorig jaar plaats zeven), Wereld Natuur Fonds (vorig jaar plaats vijf), Ronald McDonald Kinderfonds (vorig jaar plaats elf), Artsen zonder Grenzen (vorig jaar plaats tien) en CliniClowns (vorig jaar plaats acht). Een mix van stijgers en dalers dus.

Voedselbank

Dat de Voedselbank in een jaar tijd van de zesde naar de tweede plaats van sterke merken gestegen is, komt volgens het onderzoek omdat Nederlanders zich steeds meer richten op problemen in eigen land. Dat was een paar jaar geleden nog veel minder, want zeven jaar geleden stond de Voedselbank op de vijftigste plaats op de ranglijst van sterke merken onder goede doelen. 

Onderzoeker en merkadviseur Hendrik Beerda: 'Internationale hulporganisaties hebben altijd al een zwakkere reputatie gehad binnen de goededoelensector. Al jaren neemt de neiging toe om vooral te geven aan doelen die dichtbij huis zijn. Deze ontwikkeling is versterkt door de Oekraïne-oorlog. De Nederlander kruipt steeds meer in zijn schulp en kijkt primair naar de problemen in de eigen leefomgeving. Goede doelen die in de armste landen actief zijn worden veelal als minder effectief gezien. Er bestaan twijfels over de betrouwbaarheid van de organisaties en men heeft het gevoel dat er weinig resultaten worden geboekt. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Zo staan Unicef en Artsen zonder Grenzen nog steeds in de top 10 van sterkste merken in de sector. In deze organisaties heeft de Nederlander wél veel vertrouwen.'

Negentienduizend Nederlanders

Het onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy is in 2010 met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt jaarlijks in eigen beheer uitgevoerd. Sinds 2010 zijn er negentienduizend respondenten ondervraagd. 

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Bob van Es
Wat is (de waarde van) merkkracht?
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie