Pensioenfonds voor de zorg stapt uit Shell

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) vindt dat de overschakeling van fossiel naar hernieuwbaar bij onder meer Shell niet snel genoeg gaat.

Aandelen van de hand gedaan
Shutterstock

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft 97 procent van zijn belangen in olie- en gasbedrijven waaronder Shell verkocht, omdat de overschakeling van fossiel naar hernieuwbaar bij die bedrijven niet snel genoeg gaat. Het fonds trekt die conclusie nadat het bestuur in de afgelopen twee jaar druk had uitgeoefend om de klimaatinspanningen van die bedrijven op te voeren. In totaal verkocht PFZW de belangen in 310 bedrijven met een totale waarde van 2,8 miljard euro. Daaronder bevinden zich Shell, BP en Total Energies. Dat meldt het FD.

Bestuursvoorzitter Joanne Kellermann zegt in een interview met het FD het teleurstellend en ontluisterend te vinden. ‘We hoopten op het leiderschap van de hele grote bedrijven. De oliemajors zijn nodig voor de transitie met hun kennis en financiële slagkracht. Maar dat is dus zwaar tegengevallen.’

PFZW is met 237,8 miljard euro aan vermogen onder beheer het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, en verantwoordelijk voor de pensioenen van 2,9 miljoen mensen die in de zorgsector werken of werkten.

Bron: FD via ANP

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Freed Schmitter
Een opsteker is dat wereldwijd van 2009 (de eerste keer dat de meting plaatsvond) tot 2019 (de momenteel laatste beschikbare data) al bijna 10,4 biljoen $ in vernieuwbare energie is geïnvesteerd. Dit is gedocumenteerd in een 'Green Transition Scoreboard' op de website van ethicalmarkets.com
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie