RCC tikt Marley Spoon op de vingers om 'klimaatneutraal' varkensvlees

De uitspraak is een opsteker voor dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, dat de vermelding aanvocht.

Shutterstock

Aanbieder van maaltijdboxen Marley Spoon mag zijn varkensvlees niet meer op de huidige wijze benoemen als klimaatneutraal, aldus de Reclame Code Commissie (RCC). De gehanteerde vermelding, aangevochten door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, voldoet niet aan de regel dat "een duurzaamheidsclaim op duidelijke, specifieke, juiste en ondubbelzinnige wijze moet worden gepresenteerd."

Op weg naar klimaatneutraal

Klanten kunnen deels op het verkeerde been worden gezet, zo valt op te maken uit de door Wakker Dier gedeelde beoordeling. De commissie zelf maakt geen uitspraken openbaar zolang de beroepstermijn niet verlopen is.

De gemiddelde consument kan de claim in kwestie, 'klimaatneutraal gecertificeerd', volgens de commissie 'gemakkelijk zo opvatten dat het varkensvlees zonder schade voor het klimaat (klimaatneutraal) is geproduceerd en om die reden is gecertificeerd'. Dat verhaal gaat niet helemaal op. De claim van het ook in Nederland actieve Duitse Marley Spoon slaat slechts op bepaalde eisen en normen van het Climate Neutral Certified-keurmerk. Er is volgens de RCC daarbij hoogstens sprake van 'op weg naar klimaatneutraal'. Dat blijkt volgens haar onvoldoende uit wat er op de verpakking wordt vermeld.

Volgens Marley Spoon wordt op de website waarnaar op de verpakking van het varkensvlees wordt verwezen, duidelijk toegelicht wat 'klimaatneutraal gecertificeerd' inhoudt. Daarbij wordt honderd procent klimaatneutraal ook niet geclaimd. Maar de commissie neemt ook in ogenschouw dat het keurmerk "(nog) niet zo bekend is bij de gemiddelde consument dat hij deze beperking van de claim zonder meer zal begrijpen".

Greenwashing

'De claim mag de gemiddelde consument niet misleiden over de duurzaamheidsaspecten van het aangeprezen product en zo de consument ertoe brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. In de veronderstelling dat sprake is van volledig klimaatneutraal geproduceerd varkensvlees kan de gemiddelde consument ertoe besluiten gebruik te (blijven) maken van de maaltijdboxen van Marley Spoon, welk besluit hij wellicht niet had genomen als de beperkingen van de certificering als 'klimaatneutraal' hem duidelijk waren geweest', schrijft de RCC.

Wakker Dier bestrijdt het 'greenwashing' van vlees: 'De productie van veevoer, mest en diergeneesmiddelen zorgt voor broeikasgassen en een afname in biodiversiteit. De schade is groot en waarschijnlijk groter dan nu kan worden becijferd. Daarom kan Marley Spoon niet claimen dat deze schade wordt berekend en gecompenseerd', vindt de club.

(Bron: ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie