Kenniscentrum Somo: Shell betaalt aandeelhouders ten koste van klimaat

Shell is zo niet in staat om zijn eigen doel te halen om in 2050 klimaatneutraal te zijn, concludeert Somo.

Shell
Shutterstock

Shell spendeert te veel geld aan aandeelhouders en dat gaat ten koste van investeringen in vergroening. Dit zegt kenniscentrum Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) in een nieuw rapport. Ook investeert het olie- en gasconcern nog steeds te veel in fossiele brandstoffen. Shell kan zo niet de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs halen, maar ook niet zijn eigen doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn, concludeert het kenniscentrum.

Aandeelhouders fors belonen

Volgens de onderzoekers hanteert Shell ‘een hoog uitbetalingsregime’ aan zijn aandeelhouders. De uitbetalingen van het concern waren tussen 2010 en vorig jaar 82 procent van de nettowinst, 122 miljard dollar aan dividenden en 48 miljard dollar aan het inkopen van aandelen. Afgelopen juni kondigde Shell aan dat het concern aandeelhouders fors gaat belonen. Het bedrijf wil de komende twee jaar minder uitgeven en strenger kijken naar investeringen. Er blijft meer geld over en dat gaat deels naar de aandeelhouders.

In de grond houden

Om te kunnen voldoen aan het Klimaatakkoord uit 2015, waarin staat dat de aarde nog maximaal 1,5 graad mag opwarmen, mag Shell vanaf 2020 nog ongeveer 1,9 gigaton CO2 uitstoten, berekende Somo. Dit zou betekenen dat Shell 68 procent van zijn oliereserves in de grond moet houden. Shell heeft sinds het Klimaatakkoord 14,4 miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe olievelden en wil in elk geval de komende twee jaar tot 1,5 miljard dollar per jaar hieraan uitgeven, schrijven de onderzoekers. "De strategie van Shell om opties open te houden en tijd te rekken met investeren in fossiele brandstoffen terwijl het in de toekomst klimaatneutraal wil zijn, is heel schadelijk", zegt Somo-onderzoeker Rodrigo Fernandez.

Bron: ANP

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Bet Conard
Blij ben ik dat het Koninklijke er bij de Shell vanaf is want dat zijn ze in de verste verte niet.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie