Supermarkten zamelen blikjes toch zelf in

Onder aanvoering van Afvalfonds Verpakkingen stuurden de supermarkten aan op inname bij 'circular hubs', maar kregen daarbij veel tegenwind.

Zwerfafval of grondstof

Supermarkten gaan per 1 januari aanstaande toch zelf blikjes inzamelen, dat maakt Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) bekend. Op de blikjes komt vijftien cent statiegeld. De belangenbehartiger stelt dat de supermarkten hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. 'De supermarkten ontvangen een adequate vergoeding voor het verwerken van de blikjes die voor een groot deel ook elders zijn gekocht.'

De mededeling van het CBL is een overwinning voor gemeenten, Recycling Netwerk Benelux, Statiegeldalliantie, Metalen Verpakkingen Nederland (MVN) en andere tegenstanders van het voornemen van het CBL (en andere partijen verenigd in Afvalfonds Verpakkingen), om een alternatief inzamelsysteem te introduceren. Het gaat om de zogenaamde 'circular hubs', zo'n 3200 innamepunten in de openbare ruimte, niet al te ver van de supermarkten vandaan. Kort samengevat was het bezwaar dat de - toen nog - weigering van supermarkten om statiegeldblikjes in te nemen tot meer zwerfafval en minder recycling van blik zou leiden.

Lees ook:

Uitgebreide toelichting op de standpunten voor en tegen de 'circular hubs' zijn te lezen in het artikel:

‘Landelijke Opschoondag is schaamlap voor tekortschietende retail en FMCG

 

Niet van de baan

Toch lijkt het idee van de 'circular hubs' nog niet helemaal van de baan. Het CBL stelt in het persbericht namelijk nog altijd vast dat een nieuw landelijk inzamelsysteem noodzakelijk is. Volgens de belangenbehartiger kunnen de supermarkten de groei van retourverpakkingen niet blijvend in de winkel opvangen. 'Het CBL wil – samen met alle stakeholders – een nieuw, landelijk inzamelsysteem opzetten waarmee in de toekomst ook andere verpakkingen en producten kunnen worden ingezameld. Een dergelijk systeem is noodzakelijk in de transitie naar een circulaire economie.'

Timing

De timing van de bekendmaking van het CBL is opvallend. Eerder wilde het Afvalfonds Verpakkingen niet voor 10 maart reageren op vragen van Adformatie voor een artikel over de Landelijke Opschoondag omdat het fonds op die datum het innamesysteem toelicht in de Tweede Kamer. Het wilde daar niet op vooruitlopen. Nu maakt het CBL dus al voor die datum bekend dat het de inzameling van blik toch ter hand neemt.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie