TikToks nieuwe timer tegen verslaving is (bewust) niet zo streng

De timer moet met name jonge gebruikers bewust maken van hun TikTok-gebruik, maar voert geen harde tijdlimiet in.

TikTok introduceert een timer in zijn app voor gebruikers onder de achttien jaar. Zij moeten binnenkort een pincode invoeren als zij TikTok op een dag zestig minuten gebruiken. Zo wil TikTok jongeren bewuster maken van hun appgebruik. De timer is bewust niet streng gemaakt: na het invoeren van de pincode kunnen jongeren de app gewoon blijven gebruiken. En het platform raadt jongeren die zestig minuten te weinig vinden aan om een timer van honderd minuten per dag in te stellen.

Overzicht

Door een eigen timer in de app te introduceren, adresseert TikTok kritiek van experts dat de app erg verslavend is. Met name voor jongere gebruikers, die doorgaans geen genoeg krijgen van de video's in de app. TikToks algoritme is namelijk griezelig goed in het tonen van nieuwe video's die passen bij de interesses van de gebruikers.

Naast een timer in de app gaat TikTok jongeren ook informeren door ze wekelijks overzichten te sturen met hun schermtijd per week. 

 

Kritiek op maatregelen

Experts betwijfelen in gesprek met marketingplatform The Drum of de maatregelen van TikTok effect gaan hebben op het appgebruik. De timer is immers weg te klikken door de zelfbedachte pincode in te voeren - tenzij een ouder de pincode instelt en die niet deelt met de jongere gebruiker. 

Er zijn overigens al jaren methoden waarmee een ouder enigszins controle kan uitoefenen op het TikTok-account van zijn of haar kind. Zo kan een ouder zelf een TikTok-account aanmaken en dit account koppelen aan het kinderaccount. Eenmaal gekoppeld kan de ouder onder andere de schermtijd van het kinderaccount bepalen en aangeven welke meldingen een kind wel en niet mag ontvangen. 

Maar lang niet alle ouders zitten erop te wachten op TikTok op hun eigen telefoon te installeren. Want zelfs als zij de app nauwelijks tot niet gebruiken, registreert TikTok gegevens. Met die gegevens kan de app het advertentieprofiel van de gebruiker personaliseren.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie