Wakker Dier: 'Carola Schouten blokkeerde campagne voor eten minder vlees'

Voormalig minister van Landbouw greep zelf in om minder vlees eten uit een overheidscampagne voor klimaatmaatregelen te houden.

Carola Schouten
Foto: ANP Alexander Schippers

Carola Schouten heeft als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het onderwerp minder vlees eten geblokkeerd in de klimaatcampagne Iedereen doet wat. Dit stelt Wakker Dier op basis overheidsdocumenten die het in een beroepszaak heeft opgevraagd.

In 2019 lanceerde de overheid de campagne Iedereen doet wat om burgers meer klimaatbewust te maken. Mensen krijgen tips voor het maken van duurzame keuzes in en rond het huis. Van het dak isoleren, de fiets pakken tot tweedehands spullen kopen.

Direct na de start van de campagne barstte de kritiek op de campagne los. Hoe kan het, vroegen veel mensen zich af, dat ‘minder vlees eten’ volledig ontbreekt in de tips van de campagne?

Advertentie
advertisement

Wob-verzoek

Ook Wakker Dier legde die vraag voor aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het leidend departement voor de campagne die een samenwerking was van verschillende ministeries.

De dierenwelzijnsorganisatie deed daarvoor begin december 2019 een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. Begin augustus 2021 kreeg het de documenten binnen, 100 pagina’s aan e-mails, onderzoeken en verslagen.

Daaruit bleek dat het onderwerp ‘minder vlees eten’ voor de lancering door het ministerie van LNV werd geschrapt. Maar hoe dat was gegaan werd niet duidelijk, passages daarover waren zwartgelakt. Met een beroepszaak kreeg Wakker Dier deze informatie alsnog boven tafel.

 

'Ik blokkeer alles' 

Uit de overheidsdocumenten blijkt dat de minister het onderwerp vleesvermindering niet aandurfde. Ze verwees hierbij naar een Telegraaf-artikel over dit onderwerp, dat stelde dat Nederlanders van de opstellers van Klimaatakkoord niet vaker dan twee keer per week vlees mogen eten. 

Een van haar ambtenaren stelde: ‘Ik blokkeer alles wat maar gaat over vlees, naar wens van de minister. Dus het zal vast genoemd worden maar wordt niet uitgewerkt of opgepakt.’

Bij de lancering van de campagne zorgde het ontbreken van het thema vlees voor veel kritiek. Na afstemming met LNV werd een antwoord voor de critici gecomponeerd met de beginzin: 'Het eten van meer plantaardige eiwitten is (inderdaad) goed voor het klimaat. Voor een verantwoord stuk vlees of vis op het bord blijft ook gewoon ruimte.'

De campagnesite bevat inmiddels het advies om meer noten en peulvruchten te eten. 

Always on

Uit de documenten blijkt bovendien dat ambtenaren onderscheid maakten tussen onderwerpen voor tv en radio, en gevoelige onderwerpen die alleen 'always-on',  op de website, vermeld worden. Het onderwerp ‘minder vlees’ is nog altijd niet op tv of radio geweest.

 

Wob-stuk
Wob-stuk

Het ministerie van Landbouw laat in een reactie aan ANP weten dat Schouten nooit gezegd heeft dat 'minder vleesgebruik' niet in de campagne mag zitten. In die tijd was er volgens LNV veel rumoer in de agrarische sector en Schouten wilde liever dat de boodschappen uit de campagne positief werden gebracht.

Minder vlees was volgens een woordvoerder van het ministerie in de context van die tijd een negatief geformuleerde boodschap. 'Het was beter om te zeggen: kies vóór... en daarop is de campagne ingericht.' De uitspraak van de ambtenaar is volgens hem ongelukkig geformuleerd.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie