Consument vertrouwt vleesindustrie niet (maar blijft kiloknallers kopen)

Het vertrouwen van consumenten in vleesverwerkende bedrijven is schrikbarend laag. Maar dat weerhoudt consumenten er niet van om goedkoop vlees te blijven kopen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Zo zegt Multiscope na onderzoek onder 1000 Nederlandse consumenten.

De recente negatieve berichtgeving over vleesverwerkende bedrijven (bijvoorbeeld paardenvlees verkocht als rundvlees en poepbacteriën in vlees) was voor 43 procent van de respondenten een reden om minder vertrouwen te hebben.

De helft van alle ondervraagden denkt dat dierenwelzijn bij deze bedrijven niet hoog in het vaandel staat. Ook is de helft van mening dat men niet transparant is over productieprocessen.

Ook sceptisch - zij het iets minder - is men over de duidelijkheid van de samenstelling van vlees op bijvoorbeeld etiketten en of de bedrijven zich aan de regels rondom hygiëne houden.

Geen verandering in aankoopgedrag
Toch heeft het verlies aan vertrouwen niet gezorgd voor grote veranderingen in aankoopgedrag: 82 procent heeft dit niet aangepast.

Consumenten kopen hun vlees nog steeds het meest in de supermarkt:: 87 procent. Iets meer dan een kwart komt ook regelmatig bij de (keur)slager. Slechts 6 procent koopt weleens vlees van biologische slagers of winkels. 
Kiloknallers blijven, ondanks acties van onder andere Wakker Dier, populair. Twee derde van de ondervraagden geeft aan deze aanbiedingen niet altijd te laten liggen. Toch denkt maar 6 procent dat bij de productie van vlees voor kilo-knallers genoeg rekening wordt gehouden met het welzijn van dieren.

Smaak en prijs
Bij het aankopen van vlees kijken respondenten vooral naar de smaak en de prijs. Aspecten die met het welzijn van dieren te maken hebben, zoals herkomst en wel of geen keurmerk, zijn voor minder mensen van belang. Slechts een derde let hier op.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie