Shopper marketing geniet van crisis

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

‘Jullie reclamemakers gooien zelfs in de crisistijd geld weg. Daarom is shopper marketing juist nu in de lift’. Ik sprak Art Frickus van . Hij had de onderzoeken scherp op een rijtje gezet voor mij.

Belangrijkste uitkomsten:

In 7 van de 10 aankopen neemt de shopper een beslissing op de winkelvloer. (bron: POPAI)
23% van de shoppers koopt impulsartikelen tijdens zijn shopping trip (bron: SmartRevenue/Wharton Universiteit)
Meer dan 50% van de shoppers loopt weg van het schap zonder te kopen (bron: Shopper Insights Agency)
Merkloyaliteit kan vergroot worden met 70% door in ieder geval 3 van de 5 zintuigen in te zetten in de communicatie van een merk. (bron: Martin Lindstrom)
68% van de vrouwen gelooft niet dat retailers inspelen op hun shopper wensen en behoeften (bron: frankaboutwomen)
Slechts 3% van de point-of-sales materialen wordt bewust waargenomen door de shopper (bron: MARI)

Ja, ja, als het zo effectief is waarom is dit dan zo’n achtergebleven gebied? ‘Dat heeft alles te maken met slechte relatie tussen de leverancier en retailer. Die zijn zo druk met elkaar bezig dat ze de klant vergeten. Niet heel slim natuurlijk. Maar daarom is het nu zo makkelijk scoren met shopper marketing.’: aldus Frickus.

‘De voorbeelden zijn leuk! Kukident kleefpasta wordt op de onderste plank gezet, terwijl de gemiddelde 68 plusser niet makkelijk door de knieën gaat. Een perfecte demonstratie is nog steeds het bijna hilarische uit 2007 over het senioren warenhuis.’

Instore communicatie heeft de grootste invloed (48%) op koopbeslissingen volgens onderzoek van . Slechts 20 % van de consumenten zegt dat TV reclame de grootste invloed heeft.

Shopping marketing is na internet is het de snelst groeiende marketingtak in de VS. En 92% van de respondenten die het toepast zegt er direct meetbare resultaten uit te halen. (GMA Deloitte Shopper Marketing Survey 2008)

Tja, daar zit je dan als reclamemaker. Laat ik me toch maar omscholen tot instore communicatie specialist, want dat heeft de toekomst. Weg met de 30 seconden. Hulde aan de schapwobbler!

Meer hierover in de column van Frickus in de levensmiddelenkrant van volgende week.

Advertentie
advertisement
Advertentie