SXSW 2017, omgaan met #FOMO

Hoe kies je uit 1377 sessies en 50 borrels?

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zo ver: m'n zesde South by Southwest (SXSW) Interactive in Austin. Mijn jaarlijkse oplaadmoment.
Maar waarom juist daar? En waarom al zoveel jaar?  Wat is er mis met de Websummit? Of The NextWeb? Helemaal niets! 

Maar biedt nét een iets andere combinatie. Een festival met zowel Interactive sessies (maar liefst 1377) als ook een film en muziek. Niet beperkt tot zalen en hallen, maar zich verspreid over een hele stad. Met tal van grote en kleine events. Ook in de openlucht. En dat kan natuurlijk ook prima bij 26 - 27 graden in het zonnetje.

Obama bij SXSW 2016

Austin is van zichzelf al een bruisende stad en een progressief bolwerk in het conservatieve Texas. Tijdens SXSW gaat het helemaal los. Wat het zo aantrekkelijk maakt, is dat inhoud wordt afgewisseld met live muziek en beer gardens. En ik ben niet de enige Nederlander die dat vindt. Dit jaar is Nederland het achtste land qua deelnemersaantal, met meer afgevaardigden dan Frankrijk, Italie en Spanje bij elkaar. (Ondanks de mogelijke inreishindernissen hebben overigens ook Syrië, Irak en Iran ook elk 1 persoon afgevaardigd). En dit jaar heeft SXSW ook z'n eigen . Na een officiële opening door Prins Constantijn op 12 maart zet de Nederlandse creatieve industrie hier zichzelf vier dagen lang in de schijnwerpers met workshops, presentaties en paneldiscussies. En borrels natuurlijk.

Keuzestress

SXSW Interactive telde vorig jaar 1377 sessies. Keuzestress (oftewel: Fear of Missing out (FOMO))! Hoe vis je vooraf de krenten uit die pap? Je kunt maar een fractie zien van wat er geboden wordt. Het interactieve programma is goed te doorzoeken en de kernonderwerpen die ik dit jaar voor mezelf heb uitgekozen (Journalism, Social Media en Fake News) leveren een prachtige reeks sessies op die na aanvinken automatisch in je persoonlijke programma komen. 

Maar dat zou natuurlijk tel gemakkelijk zijn. Dus kom je er vervolgens achter dat je 5 sessies hebt aangekruist die op hetzelfde moment plaatsvinden. Of nét na elkaar maar aan de andere kant van de stad. Kiezen en puzzelen dus. Of je hebt wel al je keuzes gemaakt, maar raakt dan in gesprek met anderen die nog véél leukere sessies hebben gevonden. 

Dus. Switchen of niet? 

Om er na switchen via Twitter achter te komen dat die sessie die je hebt laten lopen toch echt veel interessanter was dan die waar jij bij zat.

Het andere deel van het schema, het avondprogramma met alle feesten, borrels, lounges en livemuziek, vraagt ook dat je op elke event vooraf RSVP't. En dat kun je vaak alleen voor jezelf doen, dus moet je ook anderen weer vooraf attenderen op zo'n feestje. En hoe weet je nou vooraf welk feestje wél heel leuk wordt, en welke niet? Dat weet je dus niet.

Juist daarom is het ook zo fijn dat we nu dat New Dutch Wave Huis hebben. Met elke avond een goed programma. Qua inhoud, qua muziek en qua gezelligheid. Dat bespaart heel veel keuzestress. 

De verkorte survival strategie voor de first time SXSW-bezoekers: 

1. Doorzoek het online-programma of alle thema's en kernwoorden die je aanspreken. 
2. Vink de aansprekende onderdelen aan.
3. Kijk ook naar 'Mensen die dit leuk vonden, vonden ook dit leuk'
4. Ga dan door je persoonlijke programma heen, en ontdubbel dan een beetje, maar niet te veel, want:
5. Afhankelijk van je locatie (en tips van anderen) wissel je ter plaatse van sessies
6. Go with the flow, verkramp niet en accepteer dat je minimaal 95% van het programma gaat missen.
7. Geniet van de sfeer en de zon en laat je verrassen. 
8. En als zich toch onverhoopt toch een FOMO-attack aandient, hebben we altijd nog de gratis uitgedeelde FOMO-relief tabletjes, boordevol caffeine, als ik me niet vergis... 

Als ik dus iets geleerd zou moeten hebben van mijn vijf eerdere SXSW-ervaringen, zou het dus moeten zijn hoe ik daarmee om kan gaan.  

Maar... mocht iemand nog een goede tip hebben voor een event/borrel/lounge/sessie/onderwerp die ik echt niet mag missen...  Dan hou ik me aanbevolen.

Het app-groepje '' begint gelukkig al voorzichtig te buzzen... 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie