Mensen & Carrière

Je wilt graag werken als stemacteur. Maar waar begin je?

Jente Kater, blogger | 28 juni 2016, 14:15

Je hebt een mooie stem, nu nog de opdrachten. Toch? In dit blog beantwoord ik een aantal veelgestelde vragen van beginnende stemacteurs.

Ken je dat? Je bent op een feestje en het stemgeluid van iemand in de groep wordt onderwerp van gesprek. ‘Jeetje man, daar moet je wat mee doen.’ Oké… maar hoe pak je dat aan?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het bij voice-over werk niet anders is dan bij modellenwerk, in de voetballerij of in de reclame. Je moet wel wat bijzonders kunnen met je talent. Los daarvan, een simpele zoekopdracht op LinkedIn leert dat een dikke 774.000 mensen op deze aardkloot beweren iets met voice-over werk te doen. Bezint eer gij begint, dus.

Wat moet je als stem allemaal kunnen?
Het gekke aan goede stemacteurs is, dat ze praten alsof ze de tekst ter plekke verzinnen. Terwijl er toch echt een zwaarbevochten script voor hun neus ligt. Met alleen een bijzondere stem heb je de stemklussen zeker niet voor het oprapen. Het is vooral de manier waarop je het brengt. Belangrijk is dat je je gemakkelijk kunt inleven in een opdracht.

Anders gezegd: je moet regisseerbaar zijn. Als een klant vraagt om een zakelijke maar vrolijke stem met op specifieke plekken een klemtoon, met in de derde zin wat meer snelheid maar ook weer niet teveel, en in zin vijf een korte pauze na de merknaam; dan moet een stemacteur hierop gelijk kunnen aanpassen. Als de klant vervolgens nog tien, twintig keer vraagt of je exact hetzelfde wilt doen maar net iets anders, dan moet je begrijpen welke richting hij nou eigenlijk op wil.

Je kent misschien het cliché van de stemacteur die na een kwartier met dik gevulde zakken de studio weer verlaat. Nou, ga er maar vanuit dat de gemiddelde klant dat liever heeft dan een stemacteur die na anderhalf uur duwen en trekken nog steeds niet verder komt dan het inspreken van tekst die niet tot leven komt.

Wat voor stemmen zoekt de klant?
Het is tegenwoordig heel belangrijk dat je een stem hebt die lekker naturel klinkt. Alsof je zo van de straat bent geplukt. Hoeveel van de mensen die je op straat ziet, vallen op in een menigte? Hetzelfde geldt voor stemmen. Hoeveel mooie stemmen hebben ook echt persoonlijkheid en karakter?

Daarnaast is er nog zoiets als vraag en aanbod. Zware stemmen zijn er niet veel (tenminste, naturel zware stemmen. Opgezette dj stemmen zijn er genoeg). Iemand met een lichte stem, hoe mooi ook, moet al snel achter in de rij aansluiten. Maar laat je daardoor ook weer niet afschrikken. Bij kijken we vooral naar de verkoopbaarheid van een stemacteur, of die iets toevoegt aan het totale aanbod. Liever dus een lichte, jonge stemacteur met een stoer randje, dan een zware stem die de X-factor mist.

Moet ik gelijk een thuisstudio bouwen?
Een thuisstudio is erg leuk en praktisch, maar kost de nodige euro’s. Geld dat je ook aan promotie had kunnen besteden. Ondertussen zie je dat 90% van het voice-over werk vanuit thuisstudio’s gebeurt. Je zou ook je eerste opnames kunnen doen bij een bevriende stemacteur of bij de studio om de hoek.

Er is wel een hele grote &;maar&;: een stemacteur die vanuit eigen studio opneemt, moet zichzelf kunnen regisseren. Als beginnende stemacteur kun je dat niet. Dat is gelijk ook de grootste achterstand die beginnende stemacteurs hebben op de ervaren stemmen. Die hebben namelijk geleerd van alle feedback die ze kregen van klanten, creatieven en technici in de studio. Mocht je vanuit eigen studio opnemen, laat de klant of bureau dan inbellen of meeluisteren via Skype.

Waar start je?
Gevalletje open deur: Leer. Laat je dus coachen en begeleiden. Na het volgen van een cursus neem je een demo op. Als je nog geen eigen materiaal hebt, kun je bijvoorbeeld een demo vullen met ‘overgeschreven’ teksten uit bestaande commercials. Deze demo moet een weergave geven van jouw kunnen. Het loont om jezelf de vraag te stellen: ‘Wat kan ik het beste?&; Gebruik dit fragment als eerste sample in je demo.

Voice-over werk is een ervaringsambacht. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Vraag vijf stemacteurs hoe ze ooit zijn begonnen, en vier van de vijf komen met een verhaal dat van toeval aan elkaar hangt. Sommigen begonnen bij de lokale radio, anderen op het toneel of ze kenden toevallig iemand bij een studio. Het is natuurlijk handig als je dicht op het vuur zit. Zoek iemand die in je gelooft en kansen biedt om een paar keer op je bek te mogen gaan. Via een stemmenbureau? Dat kan, alleen vraag ik mij af of dit de manier is. Bij Voicebooking.com ontvangen we zo’n vijftig inschrijvingen per maand, hoewel we ons juist richten op ervaren stemacteurs.

Als het dan eenmaal zo ver is, wat vraag je dan voor je eerste klus? Gelijk de geldende tarieven vragen? Think again… De kunst is om een goede balans te vinden tussen betaald krijgen en doen wat je leuk vindt. Veel grote namen begonnen ooit met stemmenwerk door het gratis of voor bijna niets te doen. Gewoon, omdat het ze leuk leek. Wat je kunt doen, is 500 euro aan Google Adwords inzetten op de zoekterm ‘gratis voice-over’ en pas geld vragen als de klant je voor een tweede klus vraagt. Als je echt talent hebt, zal dit je beste investering ooit zijn.

Succes!

 

Over de auteur

Jente Kater is founder en CEO van www.Voicebooking.com.
Jente Kater
Jente Kater is founder en CEO van Voicebooking.com. Lees meer over Jente Kater

Reacties op dit artikel (14)

Comment author avatar
Avatar

Anonymous

(29 juni 2016, 19:22)
En zo is het!
Avatar

Jolanda Bayens

(29 juni 2016, 19:23)
En zo is het!
Avatar

André Dortmont

(29 juni 2016, 22:16)
Goed verhaal, Jente. Tegenwoordig moet je als stem zelfs een halve copywriter zijn. Want sommige teksten...... ;-)
Avatar

Marga Vermeulen

(30 juni 2016, 11:48)
Goed artikel! Ik geniet van mijn werk als voice-over en ben elke keer weer blij als een opdrachtgever mij, als enthousiast visje spartelend tussen een enorme school van soortgenoten, uit die overvolle voice-over vijver vist en me een prachtige opdracht gunt. Soms moet ik wekenlang blijven zwemmen in die vijver, soms mag ik er een paar keer per week uit. Het gaat met ups en downs, maar leuk blijft het!
Avatar

Paul

(30 juni 2016, 15:06)
Goed verhaal! Al betwijfel ik dat 90% van de opnames ook echt in thuisstudio's plaatvinden. Ik ken de markt vrij goed en mijn ervaring is anders.
Avatar

CBB

(1 juli 2016, 11:33)
Mocht u als stemacteur uw stem graag inzetten in nuttig vrijwilligerswerk? Leen dan uw stem uit voor mensen met een leesbeperking en kom boeken lezen bij de CBB in Ermelo en Sneek!
Avatar

TheLightpoint

(1 juli 2016, 12:14)
Laatste jaren hoor je enorm veel vrouwelijke voice-overs valt me op.
Veel mensen die niet in de media werken over er iets mee hebben valt dat gek genoeg niet eens op merk ik, vraag het namelijk wel eens her en der.
'Valt jou dat nou ook op?' Niet dus.
Conclusie is dat je als mannelijke voice-over je het best een vrouwelijk stemgeluid kunt aanmeten.
Een lichte mannelijke stem biedt dan dus nog een voordeeltje.
Kun je tenminste wellicht nog een 'vrouwelijke Alfred Lagarde' worden;-)
'Je bent vrouw!!! En je telt meeeeeee!!!'
Avatar

albert19c Albert

(2 juli 2016, 13:39)
Emmy boy simply speeded up the process forr me
by ientifying all oof the video games and how its played and the right waay to react if YOU DECIDE YOU
WANT TO. Everyone has a choice, you bboth play alongside or you get out.Check out my web-site ... <a href="http://makeweb.vweb365.com/comment/html/?64096.html">What Men Want</a>
Avatar

margot zwienenberg-teggeler

(30 december 2016, 0:10)
Beste mensen
Ik wil heel graag iets doen met mijn stem. Mijn omgeving zegt dat ik bij het cabaret of toneel moet gaan. Ik heb een donkere stem die volgens ingwijden duidelijk te verstaan is en fijn om naar te luisteren.
Ik hoop dat ik ergens een kans krijg.
Met vriendelijke groeten

Margot
margotteggeler@hotmail.com
Avatar

Marina

(1 februari 2017, 16:01)
Wat mij opvalt is het hoge hysterie-gehalte van het merendeel van de voice-overs dezer dagen... knerpstemmen, die de letter "r" niet in hun vocabulaire schijnen te hebben... Ook hoor ik heel vaak dezelfde (soort) stem. Niet echt een dwarsdoorsnede van de bevolking. Mijn stem is vrij laag en ik kan de 'rrr" heel goed uit mijn strot krijgen. Maar omhoog kan ik ook, en ik kan zeker timen. Ook kan ik zowel wat ouder als wat jonger klinken. Heel graag zou ik mijn stem (en wat ik daarmee kan) in de openbaarheid gooien. Mijn twee grootste problemen echter zijn geldgebrek (ik zit al 2 jaar zonder werk en ik krijg geen uitkering) en ik woon niet in de buurt van studio's... Tips?
Avatar

René

(11 juli 2017, 13:31)
Hoi,

Ik ben er eentje zoals velen en door u omschreven, toch geef ik het een kans, omdat ik doodziek word van de opmerkingen er iets mee te moeten gaan doen. Ben 59, jong voelend en uitziend en heb een natuurlijke beetje zware stem.

Zou het graag eens laten beoordelen door een prof.

Met belangstelling kijk ik uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

René

waardr@xs4all.nl
Avatar

Aad

(15 december 2017, 23:15)
Iedereen vindt het jammer dat ik niets met die 'BASZ' doe! Geen idee waarom, wel benieuwd!
Hoe werkt dat? Wat moet je doen? Wat verlangen ze?
Terwijl iedereen zegt;" ga nou maar, jou zoeken ze!!"
Mss daarom at ik dit malle mailtje stuur!
Avatar

Carishëly

(24 december 2017, 11:11)
Hoi,
Hoe vind je een goede voice-over cursus en coach?

Meer in channel Mensen & Carrière

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs