Creatie & Campagnes

Rabobank: gebakken lucht in een mooie film

Gastblogger | 21 oktober 2017, 12:00

'Is dit alles?' vraagt Philip Kok (ceo van bureaugroep The Valley) zich af.

Eindelijk was het dan zover: de nieuwe campagne van Rabobank ging live deze week. Ik klikte met kloppend hart op het artikel in de Adformatie-nieuwsbrief en zag tot mijn verbazing als eerste een printuiting en de nieuwe TV-commercial. ‘Is dat alles?’ flitste door mijn hoofd. 'Is dit nou de nieuwe Rabobank?'

Lees hier meer uitgebreide verslaggeving over de nieuwe campagne van Rabobank.

Het moest disruptief en spraakmakend zijn
Een nieuw concept dat weer geboren wordt via old skool media? Ik vond het idee van de pitch juist zo gewaagd. Rabobank zocht begin dit jaar de publiciteit op en vertelde dat ze een nieuw merkverhaal wilde vertellen, maar tegelijkertijd wilde ze die opdracht niet bij één bureau neerleggen. Via social media volgde een oproep om brede coalities te vormen. Uitgangspunt was dat het merkverhaal disruptief en spraakmakend zou zijn.

Ik was persoonlijk geïnspireerd door de aankondiging en we hebben met The Valley zelfs een poging gedaan om een coalitie te vormen. Tot ik het artikel van Marc Oosterhout las, waarin hij even duidelijk op een rijtje zetten waarom Rabobank op diverse vlakken de pitchcode (VEA) overtrad.

De bank koos ervoor het coöperatieve model door te voeren in de pitch. De lat lag hoog. Uiteindelijk koos de bank twee coalities. Ik was onder de indruk van deze twee coalities en had daarmee hoge verwachtingen met betrekking tot het eindresultaat. Een brede samenstelling en mooie mix van diverse disciplines in combinatie met een aantal gerenommeerde bureaus.

Het zou goed zijn voor het vak
Zou Rabobank echt iets vernieuwends en onconventioneels neer gaan zetten? Wat zou dat goed zijn voor het vak en creativiteit in het algemeen. Iets doorbreken wat al jaren vastzit is altijd goed. We zeuren als bureaus al jaren over de traditionele dure creatieve pitches, dus een nieuwe en non-traditionele aanpak kan wellicht weer iets doorbreken en goeds brengen.

Creatief SEAL-team
Maar gisteren spatte mijn hoop dus uiteen na het bekijken van de nieuwe commercial en de keuze van de media bij de uitrol van de nieuwe campagne. Het kan toch niet waar zijn dat Rabobank hiermee disruptief of vernieuwend denkt te zijn. Ik had echt gehoopt dat de zeer ervaren marketeers bij Rabobank samen met de coalitie van gelouterde creatieven met iets unieks zouden komen waarmee ze de markt, stakeholders en concurrenten zouden wegblazen. Waarom zou je anders zo’n creatief SEAL-team bij elkaar zetten.

Maar nee hoor. De lancering van de campagne voelt als ‘just another’ mood film, die ook nog eens een flink aftreksel lijkt te zijn van de ASN ‘Ogen’ film die gewoon op het web te vinden is.

We weten allemaal dat 'purpose marketing' hot is. Dat past in principe ook goed bij de Rabobank vanuit de coöperatieve oer van de boerenleenbank. Maar waarom dan niet gewoon klein en bescheiden beginnen in plaats van jezelf zo megalomaan weg te zetten als de wereldverbeteraar van nu? Je moet vandaag de dag als organisatie niet alleen maar roepen waar je voor staat. Je moet het vooral laten zien.

Het lost niks op
Deze campagne doet dat niet. Natuurlijk doet de Rabobank vast veel goeds en draagt de bank een steentje bij aan het mooier en beter maken van de maatschappij, maar niet op deze grote en wereldwijde schaal. Ze proberen iets bijzonders te vertellen met hun nieuwe campagne en hebben vooral veel tijd en geld gestoken in het maken van ‘een mooie film’. Dat zal op korte termijn vast de trots terugbrengen bij de medewerkers, maar het gaat helemaal niks oplossen op de lange termijn.

Schoenmaker blijf bij je leest
Een bank moet bankieren en haar klanten ontzorgen en begeleiden bij de financiële zaken in het leven van een particulier of ondernemer. Die zaken zijn al ingewikkeld genoeg en daar moeten banken op focussen. Daarvoor zijn ze op aarde. Ondertussen kunnen ze achter de schermen werken aan projecten waarmee ze de wereld een klein beetje beter maken. Laat de rest maar over aan ASN en Triodos Bank, bij hen is het wel geloofwaardig.

Rabobank heeft afgelopen jaren veel moeten doorstaan (mensen, organisatie, publiciteit). Ik gun ze dan ook oprecht een goed en stevig herstel, maar zoek dit eerst even dichter bij huis en beloof niet de wereld te verbeteren.

 

Over de auteur

Gastblogger
Adfo Groep plaatst regelmatig interessante gastblogs over het vak. Wilt u ook een vakinhoudelijke bijdrage leveren? Neem dan contact op met de redactie (redactie@adfogroep.nl) Lees meer over Gastblogger

Reacties op dit artikel (12)

Comment author avatar
Avatar

Metty Kruize

(22 oktober 2017, 12:06)
Het is een zeer irritante film op de tv van de Rabobank. Ik ben lid en klant van deze bank masr ik schaam me diep.
Wat hypocriet!!!!!!!! Bah!!!!!
Avatar

creatie DDB & Tribal Amsterdam

(23 oktober 2017, 13:52)
"Stel je eens voor. Dat de Rabobank na al dat tromgeroffel niet verder komt dan 'Stel je eens voor'..."
Avatar

Anonymous

(23 oktober 2017, 14:27)
Op een paar uitzonderingen na, vind ik reclame bijna altijd onzin, onsmakelijk, list en bedrog. Daar komt in dit geval bij dat banken heel wat te verwijten valt. Dus: weg met deze rotreclame.
Avatar

Gerben Busch

(23 oktober 2017, 14:56)
http://www.thevalley.nl
Great minds think alike ;o)

(18 oktober 2017, 8:48)

Wat ik graag zou willen weten, is of CEO Wiebe Draijer in deze campagne zijn ambitie herkent (quote/unquote):

“We gaan de bank nog meer richting klant draaien. Wij willen dichtbij de klant zijn, zowel met onze virtuele bank als met onze fysieke dienstverlening van onze lokale Rabobanken”

“We gaan voor wat wij noemen een 9+ klantbeleving. Goed is niet goed genoeg, wij willen hierin uitstekend zijn. Daarbij kijken we ook naar onze producten en diensten; die moeten beter aansluiten op wat de klant wil”

En niet onbelangrijk: gaan de klanten van Rabobank hier merkbaar beter van worden?
Avatar

Anonymous

(23 oktober 2017, 15:02)
Aardige feel good film. Ik ben heel benieuwd hoe de Rabobank dat 'stel je eens voor' vertaalt in de dagelijkse bankpraktijk. Misschien mag daar de volgende commercial over gaan.... Stel je eens voor dat dat zou lukken... :-)
Avatar

Marcel Ossendrijver

(23 oktober 2017, 17:46)
Stel je eens voor een bank die grenzeloos pretentieus is zonder ook maar enig idee te hebben in wat voor een tijdsgewricht ze zich bevindt. Zonder zich ook maar enigszins te realiseren dat ze zelf onderdeel is geweest (laat ik het positief houden) van een meedogenloze machine met slechts 1 doel: leegzuigen tot op het bot. Het is moeilijk voor te stellen dat dat soort banken nog steeds bestaan....Laat Rabobank eerst eens bewijzen dat ze daadwerkelijk geïnteresseerd is in 'Growing a better world together' ipv het van de daken te schreeuwen met een dure film.
Avatar

Sylvia Schaffrath

(25 oktober 2017, 13:15)
amen to that ...
Avatar

Xavier

(25 oktober 2017, 20:27)
Ik ben het niet eens met de licht zure reacties. Blij dat er ambitie uitgesproken wordt en dat je de Rabobank er aan mag houden. Niks mis mee lijkt me. Vernieuwend zijn in communicatie lijkt me niet een belangrijk doel voor zo’n campagne, de Rabobank sterk profileren wel. Ik denk dat dat goed gelukt is.
Avatar

N.Onolet

(27 oktober 2017, 10:34)
Helemaal eens ! Bovendien heeft Rabo regelmatig de kleine boer in de steek gelaten voor de megaboer.
Liever een kleinere broek aantrekken, zoals bijv. Triodos
Avatar

Anonymous

(19 november 2017, 17:19)
The most entertaining T10 Cricket League 2017 is here. This league will be played in December this year and will see raining of sixes.
http://www.t10cricketleaguelive.com

Gerelateerde items Rabobank rabopitch Purpose

Meer in channel Creatie & Campagnes

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs