Motivaction en HPB onderzoeken maatschappelijke rol van merken

Het PR Bureau zet Maatschappelijke Impact Monitor in als 'eigen bullshitfilter'. Ook introduceert HPB de zogenoemde FAME-methode.

Jacqueline Bosselaar, ceo van HPB

Onderzoeksbureau Motivaction en Het PR Bureau (HPB) slaan de handen ineen voor de jaarlijkse Maatschappelijke Impact Monitor, die 'het belang van de maatschappelijke rol van bedrijven' bij de Nederlandse consument in kaart moet brengen. Deze zomer staat een onderzoek gepland naar de vraag hoe de consument het belang van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen ziet. Ook moet worden aangetoond hoe het duurzame gedrag van Nederlanders is veranderd door de jaren heen en welke van de internationale 'sustainable development goals' (SDG) zij het belangrijkst vinden.

De resultaten moeten bedrijven inzicht geven hoe het staat met hun maatschappelijke imago en welke stappen ze kunnen zetten op het gebied van duurzaam ondernemen. Motivaction onderzoekt met de Maatschappelijke Impact Monitor sinds 2009 de maatschappelijke impact van bedrijven in relatie tot de merkvoorkeur van consumenten. Volgens het bureau vindt anno 2022 ruim 70% van de Nederlandse bevolking dat bedrijven in grote mate een bijdragen moeten leveren aan de maatschappij en het milieu.

Nieuwe koers van HPB

De samenwerking past 'naadloos' bij de nieuwe koers die HPB recent heeft ingezet, zegt Jacqueline Bosselaar, ceo van HPB. Het gaat hier om de zogenoemde FAME-methode; aan de hand van Facts, Attention, Meaning en Earned wil HPB bedrijven inzicht bieden in hun maatschappelijke imago. Om dit te kunnen onderbouwen, baseert het bureau zijn werk op feitelijke inzichten en daarom is de samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction aangegaan.

Het startpunt van de samenwerking is het genoemde onderzoek. Het onderzoek is de eigen bullshitfilter van HPB, vult Rianne de Vries, team lead corporate sustainability communications bij HPB, aan. 'Wanneer wij organisaties helpen relevant en waardevol te zijn, bijvoorbeeld door maatschappelijk gedreven campagnes, dan willen we ook zien in welke mate ons werk daarin echt bijdraagt. We laten dus onze campagnes meelopen in het onderzoek, stellen ons kwetsbaar op en nodigen merken van harte uit hetzelfde te doen.' Wat wordt er concreet gemeten? De Vries: 'De associatie met SDG's en de betreffende campagne, welke maatschappelijke verantwoordelijkheid Nederlanders verwachten van merken en of een bepaalde maatschappelijke rol als zodanig door de consument serieus genomen wordt.'

Consument is kritisch

Jacqueline Bosselaar, ceo van HPB, vult aan: 'De interesse van de consument in maatschappelijke initiatieven van bedrijven neemt enorm toe, maar ze zijn ook kritisch op relevante, impact en de fit met het merk in kwestie. Eerdere onderzoeken tonen aan dat bedrijven met een oprechte maatschappelijke betekenis een hogere merkwaarde hebben en sneller groeien dan bedrijven die dat niet hebben. Wat mij betreft zijn purpose gedreven organisaties daarom de leiders van morgen.'

Resultaten in juli

Sinds 2009 vraagt onderzoeksbureau Motivaction jaarlijks hoe Nederlanders het belang van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zien. De laatste meting vond plaats in 2021 onder 1750 respondenten. Het onderzoek is representatief voor Nederlanders van 18 tot 70 jaar wat betreft opleiding, leeftijd, geslacht, regio en waardenoriëntatie. Geïnteresseerden  in het nieuwe onderzoek kunnen tot eind mei bij HPB terecht, de resultaten zijn naar verwachting in juli beschikbaar.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie