Premium

Omnicom ziet resultaten dalen en weet niet waar het naartoe gaat

Inkomen in eerste kwartaal 1,8 procent gedaald.

123RF

Het inkomen van Omnicom Group – eigenaar van onder meer TBWA\, DDB en Omnicom Media Group - is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8 procent gedaald, naar 3,47 miljard dollar. De nettowinst daalde bijna 2 procent naar 263,2 miljoen dollar.

Binnen de disciplines daalde reclame met 0,1 procent, Consumer Experience met 1,3 procent; CRM met 0,9 procent. PR steeg licht met 0,2 procent en health met 9,6 procent.

Organische groei nam vooral het Midden-Oosten en Afrika fors af met maar liefst 28,4 procent. Europa (waaronder Nederland) had een daling van 2,3 procent.

Onzekerheid groot

Omnicom Group ondervond onder meer nadelen van de coronacrisis en dalende internationale wisselkoersen. Het concern kwam met een sombere verklaring voor dit gehele jaar. In het kort: ‘De COVID-19 pandemie raakt ons en de bedrijven van onze klanten. Zij hebben minder vraag naar onze diensten, of gaan die vraag nog terugschroeven. De verwachting is dat de daling van de omzet die we in het eerste kwartaal hebben gezien de rest van het jaar zal doorzetten. Dat kan invloed hebben op de financiële positie.’

De sectoren reizen, entertainment, energie, automotive, olie en gas en delen van de detailhandel worden het hardst geraakt. Gezondheidszorg en farma, tech, telecom en consumentenproducten hebben het tot nu toe ‘relatief goed’ gedaan. Maar Omnicom stelt in de verklaring dat de economische onzekerheid over alle klanten, industrieën en in alle regio’s groot is en dat het in feite moeilijk te voorspellen is waar het dit jaar naartoe gaat.

Bestuursvoorzitter John Wren kondigde eerder in een memo
aan medewerkers dat er bij veel bureaus van het netwerk de komende tijd ontslagen vallen. Ook worden tal van medewerkers met verlof gestuurd om de kosten van het bureaunetwerk omlaag te brengen.

Wendy Clark

Wren sprak gisteren tijdens een toelichting op de resultaten zijn teleurstelling uit over het plotselinge vertrek ‘midden in een crisis’ van DDB CEO Wendy Clark naar Dentsu Aegis Network. Daar wordt ze later dit jaar de internationale CEO.
 

Dentsu Aegis Network stelt rapportage resultaten uit

Ondertussen liet Dentsu Aegis Network vorige week weten in verband met de coronacrisis de publicatie van de resultaten van het eerste kwartaal uit te stellen tot later in mei. Bij die holding moeten de medewerkers salaris inleveren.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie