Trending deze week: waarom er nog meer muziek van TikTok wordt verwijderd

En je zo dus nog minder van jouw favoriete muziek kunt gebruiken.

Chaos in TikTok-land! Voor wie het nog niet heeft meegekregen: het platenlabel Universal is ontevreden over de afspraken die zij met TikTok hebben gemaakt over het gebruik van de muziek van hun artiesten.

Eerder dit jaar werden daarom nummers van bekende namen als Taylor Swift en Harry Styles verwijderd, en nu blijkt volgens BBC dat er eind deze week nog meer nummers zullen volgen.

Een grote TikTok shuffle: wat blijft er nog over?

TikTok zal naar verwachting miljoenen extra nummers verwijderen, inclusief die van artiesten die zelf geen contract hebben bij Universal, maar die nummers hebben uitgebracht van auteurs die wel verbonden zijn aan het label. 

TikTok zegt dat het gaat om zo’n 30 procent van de ‘populaire nummers’, maar volgens de BBC zijn er ook schattingen dat het om zo’n 80 procent van de muziek gaat.

TikTok heeft de afgelopen maanden onderhandeld met muzieklabels over het gebruik van hun muziek, maar zijn tot op heden nog niet tot een goede deal gekomen. Daarom heeft Universal besloten om alle licenties vanaf 31 januari te laten vervallen.

Muzikale crisis voor gebruikers

Dit heeft grote gevolgen voor creators, maar ook voor bedrijven en merken die veelal gebruikmaken van bekende muziek.

Niet alleen wordt eerder geplaatste content nu zonder geluid vertoond, het verwijderen van TikTok-muziek raakt ook trends waarmee oude hits een nieuw leven kregen.

Maar het was niet alleen een springplank voor oude nummers; nieuwe hits gingen ook viral. Sommige artiesten richten zich zelfs voornamelijk op alleen TikTok voor hun marketing, maar die tijd lijkt nu voorbij.

Ook hier zal wel weer een oplossing voor komen en wie weet slaan Universal en TikTok toch nog de handen ineen en komen ze tot een goede deal. Wij houden hoop!

Creative Social Agency Dorst & Lesser spot wekelijks de laatste trends op social, zodat je weet wat er speelt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie