Bits of Freedom leert in Blijf Luid-campagne hoe je online censuur kunt omzeilen

KesselsKramer maakt Blijf Luid-campagne zodat kritische stemmen op social media gehoord blijven

Social media-platformen zijn handig voor activisten, ngo’s, en andere kritische stemmen. Ze kunnen makkelijk met anderen in contact komen, hun boodschap verspreiden en gelijkgestemden bij elkaar brengen.

Maar diezelfde platformen als TikTok, Instagram of X zijn onderdeel van machtige bedrijven, die zich verschuilen achter hun algoritmen en zo kunnen bepalen wie er wel en wie er niet gehoord wordt.

Denk aan shadowbanning, waarbij content van gebruikers heimelijk minder of geheel niet zichtbaar wordt gemaakt, en het verwijderen van berichten en accounts zonder toelichting. 

Daarom is er nu de nieuwe Digital Services Act (DSA), een Europese wet waar onder andere Bits of Freedom jarenlang voor heeft geijverd. Deze zorgt ervoor dat deze platformen niet zomaar hun gang kunnen gaan en kritische stemmen online gehoord blijven.

Kritische stemmen

Veel onderdelen van de nieuwe wet werken alleen als mensen of ngo's bepaalde instellingen aanzetten. Bits of Freedom is daarom een campagne begonnen voor activisten, ngo’s en andere kritische stemmen op te zorgen dat die gebruiken zodat hun mening zichtbaar en hoorbaar blijft.

De campagne bestaat uit een manifest, dat al is ondertekend door onder meer Amnesty, Stem op een Vrouw, politieke jongeren en Alexander Klöpping. Daarnaast zijn er portretten en animaties van drie activisten die net als Bits of Freedom strijden tegen oneerlijke technologie en voor mensenrechten.

Gemanipuleerde monden

In die portretten zijn de monden gemanipuleerd, om op een simpele visuele manier te laten zien hoe social media het bereik van kritische stemmen beïnvloedt. Bits of Freedom nodigt belangengroepen en activisten uit om de campagne met hun netwerk te delen, om zo te zorgen dat de nieuwe wetten een nog breder publiek bereiken.

‘We zijn heel blij met de nieuwe rechten, die ons beter beschermen tegen de macht en willekeur van Big Tech. Het is tof om te zien dat de wet waar wij achter de schermen aan hebben gewerkt nu eindelijk van kracht is’, zegt Lotje Beek, beleidsadviseur bij Bits of Freedom. ‘We hopen dat de DSA kritische stemmen het bereik geeft dat ze verdienen.’

Website
Op de website jouwplatformrechten.nl, ontworpen door de digitale tak van KesselsKramer, kesselskramer.digital, kun je lezen wat de nieuwe platformrechten voor jou betekenen. De website, gericht op de lange termijn, evolueert continu om in lijn te blijven met de wetten en je toekomstige controle over platformen te waarborgen. Daarnaast vind je er het manifest en kun je campagnematerialen downloaden om de wetten zo nog breder bekend te maken. De website zal ook worden ingezet door partner ngo’s in o.a. Polen en Duitsland. 
 
Credits
Klant: Bits of Freedom
Bureau: KesselsKramer

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie