Premium

Tony's Chocolonely waarschuwt in outdoorcampagne voor 'verslavende' karamel-zeezout-reep

Buutvrij bedacht en ontwikkelde de campagne. Een pitch ging hieraan vooraf.

Billboard in Amsterdam-centrum.

Tony's Chocolonely lanceert een nieuwe campagne rond de welbekende karamel-zeezoutreep in oranje verpakking. De boodschap (met knipoog): de combinatie van karamel en zeezout is zó verslavend dat het moeilijk is om te stoppen met eten.

De campagne draait dan ook om waarschuwingen, die worden verspreid via billboards (JCDecaux), supermarkten, online kanalen en een speciale 'chocoladereeptape'. De timing van de campagne is strategisch, aldus Tony's, omdat veel mensen in de derde week van januari hun goede voornemens laten varen.

De karamelzeezoutreep werd in 2013 geïntroduceerd in Nederland en is de best verkochte reep van Tony's Chocolonely. Uit onderzoek van de Universiteit aan Florida blijkt ook waarom, meldt Tony's. 'De combinatie karamel en zeezout is zeer verslavend. Met de campagne willen we de consument hiervoor waarschuwen, omdat juist in deze weken goede voornemens massaal overboord worden gegooid. En mochten mensen toch zondigen, kunnen ze er zeker van zijn dat er voor die reep een eerlijke prijs is betaald aan de cacaoboer.'

Pitch

De campagne is bedacht en ontwikkeld door het Amsterdamse reclamebureau Buutvrij. Een pitch ging aan deze samenwerking vooraf. Veel wil Reuben Alexander, medeoprichter van Buutvrij, niet over de pitch zeggen, maar hij is gewonnen van 'een gerenommeerd en tevens bevriend Amsterdams bureau', zegt hij. De pitch liep in november vorig jaar en draaide om 'kennismaken, vibe-check, strategie en een groot idee presenteren', aldus Alexander.

Buutvrij ontving het nieuws van de winst twee dagen voordat het bureau zijn bekende eigen 'Ophefuitverkoop'-campagne lanceerde. Alexander: 'Gelukkig hebben we nog klanten die ook 'gewoon' werk bij ons neerleggen. Dat vertrouwen is te gek.' Of we kunnen melden dat Buutvrij nu 'het vaste bureau' van het chocolademerk is? Alexander: 'We gaan eerst even deze samenwerking evalueren. Maar het smaakt absoluut naar meer.'

Alexander blikt nog even terug: 'Het was een wonderlijk jaar, waarin we het zwaar hadden, maar ook een jaar waarin we de smaak van het pitchen te pakken hebben gekregen (Buutvrij won de HandicapNL-pitch, red.). Ik ben dus blij dat we hebben meegedaan aan de pitch van Tony's.’

Eerdere samenwerking

Tony's en Buutvrij zijn geen onbekenden van elkaar. Van 2011 tot 2017 werkten de twee partijen op vaste basis samen, hier is onder meer de 'Tony's Fair' en 'Goed nieuws, je reep wordt duurder'-campagne uit voortgekomen. Klaarblijkelijk is de samenwerking destijds voor zowel Tony's als Buutvrij goed bevallen. Voor hoever bekend werkt het chocolademerk voor zijn 'corporate communicatie' nog altijd samen met The Romans (internationaal) en De Issuemakers (Nederland).

Tony's Chocolonely is opgericht in 2005 door drie journalisten van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde, nadat ze hadden ontdekt dat grote chocoladefabrikanten cacao inkochten van plantages die gebruikmaakten van onder meer illegale kinderarbeid. Tony's Chocolonely, dat tegenwoordig B Corp-gecertificeerd is, heeft als missie om chocolade '100 procent slaafvrij te maken'.

tony
Tony's Chocolonely is naar eigen zeggen 'verslavend lekker'.
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie