Bakkers brengen een ode aan brood in nieuwe campagne 'Brood. Goed verhaal'

De campagne loopt drie jaar en moet zorgen dat Nederlanders en Belgen brood blijven eten

Nederlanders en Belgen eten minder brood en daar willen bakkers iets aan doen. Nederlandse en Belgische organisaties beginnen daarom samen de campagne ‘Brood. Goed verhaal’.

Ode aan brood
De campagne (bureau: Alfred) begint in Nederland met een televisiecommercial die een ode brengt aan brood. Ook heeft een aantal bekende Nederlanders een eigen ode geschreven. In een serie online video’s geven Nico Dijkshoorn, Sef, Bart Chabot en Jack Poels op eigen wijze een lofdicht aan ons dagelijks brood. Op 300 plekken in Nederland worden proeverijen georganiseerd, de locaties zijn te vinden op www.broodgoedverhaal.nl.

Imago en informatie
Deze actie moet zorgen dat consumenten brood als ‘waardevol en volwaardig product’ gaan zien. Daarnaast willen de partijen meer betrouwbare informatie geven over brood en gezondheid. Op de website Brood.net verzamelen de partijen voedingsinformatie uit wetenschappelijke bronnen.

Dat brood minder populair is komt mede door allerlei gezondheidstrends, zoals gluten- en koolhydraatvrije diëten. Volgens het Nederlands Bakkerij Centrum eten we op dit moment zo’n 4 sneetjes per dag. De volkorenboterham is met 38% de meest gegeten broodsoort. Een interessante kentering, want twee jaar geleden was de gewone bruine boterham nog het populairst. Dat bruinbrood nu ingehaald is door volkoren heeft vooral te maken met het sterkere gezondheidsbewustzijn in Nederland.

Europese financiering
De campagne duurt drie jaar en is gefinancierd met EU-geld. In totaal kost de actie €6,75 miljoen, waarvan €5,4 miljoen euro subsidie. Dat schrijft Bakkerswereld. De EU vindt het belangrijk dat brood een beter imago krijgt en de daling van de broodconsumptie stopt. Het is een initiatief van diverse Nederlandse en Belgische organisaties (zie onderaan dit bericht).

Als de campagne aanslaat in België en Nederland, wil de Europese Unie hem misschien ook verspreiden in de rest van Europa.

Veel organisaties
Er zitten veel organisaties achter dit project. Namens Nederland zijn hierin de NVB, NBOV en Nebafa vertegenwoordigd. Vanuit België participeren FBGG (Federatie voor grote bakkerijbedrijven), Unifa (de vereniging van Belgische fabrikanten en importeurs van grondstoffen voor bakkerij, patisserie, chocolatiers en ijsbereiders), KVBM (De Koninklijke Vereniging der Belgische Maalders), Instituut Brood & Gezondheid VZW en Bakkers Vlaanderen. Het Nederlands Bakkerij Centrum en Instituut Brood & Gezondheid (IB&G) begeleiden de komende drie jaar het project.

Nooit eerder voerden zoveel bakkersorganisaties samen campagne. Er waren wel eerder campagnes rondom het imago van brood, zoals 'Brood. Wat zit daar in?' van NVB.

Credits

Verantwoordelijk bij klant: Zsuzsan Proos, Frank Janssen, David de Bruijn

Creatie: Bert Kerkhof, Ivar van den Hove, Luuk van de Put, Jurre van de Ven

Strategie: Gabriël Snuverink

Account: Eddy Salfischberger, Mireille Elberse, Joost van der Pol

RTV producer: Vittoria Robijns

Productiemaatschappij: Nosh

Executive producer: Remco den Hartog

Regisseur: Niels la Croix

Offline editor: Joppo

D.O.P: Remco Schnorr

Offline edit: Joppo

Grading: Joppo (de Grot)

Geluid: Good Sounds

Titel design: Jorn Slotboom

VO search: Tone of Voice

Creatie België: Veerle Vandenbroucke, Gilles André, Kris Lenaers

Account België: Barbara van Huis, Sarah Lankhorst

Productie België: Raygun

Mediabureau Zigt: Niels Schoonman

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie