Collega’s of verslaggevers die zich gedragen als nar? Maak ze onschadelijk

Ze doen het om zichzelf staande te houden. Grootste valkuil: meelachen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ik stond verleden jaar in de coulissen bij het groot Russisch staatscircus samen met Basile, mijn zoontje. Basile keek naar een clown die een sigaret rookte. ‘Marius, hou eens op, je hebt nog maar 5 minuten en dan gaat ie loos,’ riep de circusdirecteur. ‘Haha, vijf minuten om te roken bedoel je.’ Niemand reageerde op zijn grol.

De clown op de verkeerde plek. Waar doet me dat aan denken?

Aan medewerkers die bewust grappen inzetten om zichzelf ongrijpbaar te maken, anderen verwarren. Kijk maar eens naar Hans Teeuwen die bij de meiden van Halal steeds een grap afwisselt met steekhoudende argumenten.

[meiden Halal] Waarom heeft u ons beledigd?

[Hans] Ik vond het leuk om jullie in een seksuele context te plaatsen. Wie je wie er ook lachte? Een hoogwaardigheidsbekleder, haha, de burgemeester barstte ook in lachen uit.

Hierdoor zette hij de dames van Halal op afstand. Ze wilden gewoon weten wat hem bewoog, maar Hans bracht eerst een verzonnen feit in om het publiek op zijn hand te krijgen en de dames te verwarren. Daardoor was de weg geplaveid voor zijn valide argumentatie.

Of Rutger Castricum, die een NOS-reporter klemzet met humor.

[NOS-journaliste] Vindt u dat uw item op de site door de beugel kan?

[Rutger] Door de boksbeugel bedoel je zeker...

[NOS-journaliste] Hoe komt u erbij dat G is vermoord zoals op geenstijl staat?

[Rutger] Vast een gok maar ik hoef niet overal bewijs voor te hebben toch…

Het gevolg van Rutgers ad rem-gedrag is dat de journaliste niet direct weet hoe ze moet reageren. Je ziet haar ongemak. Ze weet niet hoe ze hem moet dwingen terzake te komen.

Werkvloer

Deze tactiek zie je ook terug op de werkvloer. Een projectleider die elke inhoudelijke vraag beantwoordt met een grap: ‘Je wilt weten hoe ik erover denk? Wil je dan een antwoord vanuit mijn grijze of vanuit mijn witte hersencellen?’ Wanneer de anderen lachen, switcht hij naar een leidende stijl. ‘Kom, we moeten verder. Ik wil wel eens weten van de anderen hoe zij het zien?’

Deze narren misbruiken humor om zich staande te houden, als afweer, als vlucht van de inhoud of als ontsnappingstactiek.

Leidende gedragsstijl

Pak de nar en zijn gesar aan. Laat deze terrorist stoppen met dat switchen tussen de leidende- (inhoud) en concurrerende (grappen) gedragsstijl. Hoe? Door niet in de grootste valkuil te trappen: aanvankelijk meelachen. Nee, blijf je altijd leidend gedragen: door direct feedback te geven op het ongrijpbare switchen. ‘Peter, elke keer als je een serieuze bijdrage moet leveren, antwoord je met een grap. Dat geeft veel verwarring, ik verwacht een echte bijdrage van je. De grap, die mag erna altijd…’

Circusdirecteur spelen

Als leider moet je circusdirecteur spelen. Gun de clown zijn podium, maar wel op de juiste plek in de show.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie