Bedrijfsveteraan Mark Read benoemd tot ceo van WPP

Read nam als operationeel (mede)directeur de leiding op zich, nadat het bestuur zijn vertrouwen opzegde in toenmalig ceo Martin Sorrell.

Mark Read (51) heeft er al een lange carrière op zitten bij WPP. Hij vervulde diverse leidinggevende posities, waarvan de laatste negen jaar als executive director. Eerder stond hij aan de leiding bij Wunderman, dat onderdeel is van WPP Digital.

In zijn nieuwe functie Read de opvolger van Martin Sorrell, die dertig jaar aan het roer stond van WPP. Onder leiding van Sorrell groeide WPP uit tot de grootste reclame- en communicatieholding ter wereld, met inmiddels meer dan 130.000 medewerkers wereldwijd. Begin april stapte Sir Martin op, nadat het bestuur aankondigde een onderzoek te zullen instellen wegens 'aantijgingen van misbruik van bedrijfseigendommen en ongepast gedrag’.

Unaniem

Roberto Quarta, chairman van WPP, volgde Sorrell tijdelijk op. Mark Read, ceo van Wunderman en WPP Digital, en Andrew Scott, WPP corporate development director en chief operating officer, Europe, traden aan als assistenten. 

In een verklaring zegt Quadra dat aan de benoeming een intensieve selectie vooraf ging met interne en externe kandidaten. Uiteindelijk gaf de wijze waarop Read de afgelopen maanden leiding heeft gegeven aan de bureaugroep, de doorslag voor het unanieme besluit van het WPP-bestuur om zijn benoeming definitief te maken.

De aanstelling van Read betekent ook dat Roberto Quarta weer een stap terug kan doen. De niet-uitvoerend voorzitter van WPP kreeg tijdelijk de rol van uitvoerend bestuurder om het vertrek van Sorrell op te vangen. De nieuwe topman gaat jaarlijks 975.000 pond verdienen en ontvangt een bonus van maximaal 250 procent zijn reguliere vergoeding. 

Comeback

Ondertussen werkt Sorrell hard aan een comeback. Na zijn vertrek ontstond een felle strijd tussen WPP en Sorrell om het Nederlandse Mediamonks. Die strijd werd beslecht in het voordeel van Sorrell, die 300 miljoen euro investeerde in Mediamonks dat als springplank moet dienen om vanuit deze organisatie een nieuw, digitaal concern op te bouwen.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie