Patricia Veldhuis volgt René Moerland op als hoofdredacteur NRC

Veldhuis verwacht dat de doordeweekse krant op papier geen lang leven meer beschoren is.

Patricia Veldhuis
© Frank Ruiter/NRC

Patricia Veldhuis (54) wordt de nieuwe hoofdredacteur van NRC. Dat meldt de krant donderdag. Ook wordt Veldhuis statutair directeur van Mediahuis NRC. Veldhuis is al plaatsvervangend hoofdredacteur van de krant sinds het vertrek van René Moerland.

In NRC's aankondiging van het nieuwe hoofdredacteurschap gaat het vooral over vernieuwing. Veldhuis: 'We zijn net als onze lezers van het papier aan het af gaan.' Na een analyse van haar eigen - vooral  digitale - mediagebruik stelt Veldhuis: 'Mijn voorganger (René Moerland, red.), zei twee jaar geleden al dat we binnen drie tot vijf jaar doordeweeks geen papieren krant meer zouden hebben. Ik denk dat dat realistisch is. Waarschijnlijk met uitzondering van de donderdag en de vrijdag, want op die dagen hebben we nog veel "papieren lezers", vanwege de cultuur- en boekenbijlages.'

Het worden volgens Veldhuis dan ook spannende tijden. 'Met een nog snellere digitalisering, AI en nepnieuws, maar ik heb alle vertrouwen in de kracht van onze journalistiek. Die is en blijft diepgravend, onderscheidend en betrouwbaar. Dat is juist in roerige tijden iets waar mensen voor willen betalen.'

Voor de klas

Veldhuis is na Birgit Donker de tweede vrouw in de geschiedenis van de krant die aantreedt als hoofdredacteur. Veldhuis begon in 2008 bij NRC, waar zij onder meer als economieredacteur werkte en bij de toenmalige ochtendkrant nrc.next. Ze werd later chef van de redacties Binnenland en Weekend en was van 2019 tot 2023 redacteur onderwijs. In haar laatste jaar als onderwijsredacteur gaf Veldhuis zelf les op een middelbare school in Rozendaal en schreef hier een boek over genaamd Wie wil er voor de klas? Wat er misgaat in het onderwijs en hoe het beter kan. Ook schreef ze er voor NRC dit artikel over.

Eind oktober 2023 werd bekend dat Moerland, die in juli 2019 aantrad als hoofdredacteur, NRC ging verlaten en aan de slag ging bij de Europese nieuwssite Euractiv. Veldhuis, die in september toetrad tot de hoofdredactie van de krant, nam de positie tijdelijk over.

Lees hier een uitgebreid met Veldhuis in NRC naar aanleiding van haar aanstelling.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie