Pieter Klok volgt Philippe Remarque op als hoofdredacteur de Volkskrant

Klok is 'unaniem en in groot vertrouwen' gekozen.

de Persgroep/de Volkskrant

Pieter Klok (47) volgt per 1 september Philippe Remarque op als hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij was sinds 2010 adjunct-hoofdredacteur en daarvoor vanaf 2000 onder andere verslaggever en coördinator van de economieredactie. Remarque wordt directeur journalistiek bij de Persgroep (uitgever van de Volkskrant). 

De sollicitatiecommissie heeft ‘unaniem en in groot vertrouwen’ voor Klok gekozen. In zijn gesprekken met de commissie stond één woord centraal, zegt Klok: ‘Kwaliteit; daar ligt onze toekomst. Daar moeten we onze belangrijkste inspanning op richten, digitaal en in de krant. Eén geweldig en bijzonder verhaal maakt meer indruk dan acht stukjes die ook ergens anders kunt lezen.'

Veranderingen

Klok kondigt alvast twee veranderingen aan. 'Ik wil op termijn helemaal af van het onderscheid tussen de redactie voor internet en de makers van de papieren krant. Dat is niet meer van deze tijd. En de stijl van leiding geven wordt anders. Toen Philippe en ik begonnen, wilden we veel veranderen. Daardoor werd het management vanzelf meer top-down. Ik wil de redactie een grotere inbreng geven.’

Diversiteit

De vijfkoppige sollicitatiecommissie bevatte vier vrouwen. Waarom is de nieuwe hoofdredacteur geen vrouw? ‘We hebben de beste kandidaat gekozen, dat was Pieter’, zegt Annet Aris, die in de commissie zat. ‘We gaan ervan uit dat vrouwen goed vertegenwoordigd zullen zijn in het nieuwe hoofdredactionele team dat hij gaat vormen, dat is ook zo besproken.’

Klok kondigt aan dat hij meer gaat doen om diversiteit te bevorderen. ‘Gelijke kansen bieden is niet genoeg, heb ik gemerkt. Er zitten impliciete ongelijkheden in onze samenleving.’ Wie hem gaan bijstaan in de hoofdredactie is nog niet bekend. ‘Ik heb in ieder geval mensen nodig met eigenschappen die ik niet heb, zoals geduld.’

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Paap
Hahaha... Dus vanaf nu kunnen we heel divers onze reet afvegen met het volksvod.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
ronald van der Hijden
Geachte (hoofd)redactie,

Ik heb sinds een paar dagen een proefabonnement. Zo kwam mij onder ogen een artikel van uw redacteur Joost de Vries over Nicaragua.
Nou ben ik al ik al bijna 40 jaar actief betrokken bij dat land.
Sorry. Een weinig journalistiek stuk. Echt een gotspe is dat uw redacteur Confidencial een onafhankelijke krant in Nicaragua durft te noemen. Ter vergelijk: was "De Waarheid" vroeger een onafhankelijke krant in Nederland? Nee. Het blad was van de politieke partij CPN.
En zo is "Confidencial" van de politieke partij MRS. De partij van een groep voormalige Sandinisten. Een bonte groep van sociaal democraten tot trotskisten. Hoeveel klein. EN zeker niet kunnen rekenen op brede volkssteun, behoudens in studenten en intellectuele kringen, waren ze zeer effectief in de organisatie van de opstand in april 2018.
Ik wil u verzoeken uw redacteur te wijzen op zijn omissie.

Met vriendelijke

Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie