Thumbnail-artiesten vrezen overbodig te raken door kunstmatige intelligentie

Bekende YouTubers betalen duizenden euro's voor een goede thumbnail, maar neigen steeds vaker naar slimme software. Die is goedkoper.

Afbeelding: Shutterstock

Creatievelingen die honderden tot duizenden euro's verdienen aan het creëren van thumbnails (uitgelichte afbeeldingen) voor populaire YouTube-video's, vrezen hun baan te verliezen aan slimme software. Vooralsnog maakt die software hun werk een stuk efficiënter, maar ze denken dat het een kwestie van tijd is voordat de YouTubers zelf met de software aan de slag gaan om geld te besparen.

250 dollar voor 'seconden werk'

Het creëren van dé thumbnail van een YouTube-video is een hele business, waar grote YouTube-accounts flink voor in de buidel tasten. Een thumbnail heeft immers als doel zoveel mogelijk YouTube-gebruikers laten klikken op een video, waar de creator vervolgens advertentie-inkomsten uit haalt. Bekende YouTube-gebruikers als MrBeast betalen daarom tot wel tienduizend dollar voor een thumbnail, en kunnen zo twintig verschillende thumbnails testen (en betalen) om de best presterende te kiezen. 

Op een website met vacatures rondom YouTube stonden in mei ruim tweeduizend vacatures, meldt Rest of world. Negentien procent van die vacatures sloeg op een thumbnail-ontwerper. Het beroep is met name groot geworden in de coronatijd, toen de populariteit van YouTube toenam. Die designers maken steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om hun werk efficiënter te doen. Met tools als Midjourney en Dall-E, maar ook de nieuwste versie van Adobe Photoshop, kunnen zij in steeds minder tijd hoge kwaliteit thumbnails maken. 

Een 21-jarige designer zegt tegen Rest of world nog maar 'seconden' nodig te hebben om tot een gewenste thumbnail te komen. Hij rekent 250 dollar aan zijn opdrachtgevers.

Zorgen

De designers zijn er echter niet gerust op hun lucratieve werkwijze toekomstbestendig is. Zo verschijnen er steeds meer tools waarmee YouTube-creators zelf AI-tools kunnen gebruiken om snel tot een thumbnail te komen. Zo'n AI-tool is goedkoper dan een designer inhuren. Eén van de bekendste tools is AlphaCTR, wiens software getraind is op 75 duizend YouTube-thumbnails om nieuwe thumbnails te creëren. AlphaCTR zegt zijn trainingsdatabase uit te breiden tot 750 duizend thumbnails, om in de toekomst nog betere thumbnails te kunnen creëren. Designers zeggen tegen Rest of world bang te zijn dat velen van hen op zoek moeten naar een nieuwe baan en dat menselijk werk straks een meeprijs krijgt voor craft.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie