Kinderen hebben vanaf hun 11e een smartphone

Hoe zit dat eigenlijk met kinderen en mobiel?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Hebben alle kinderen beschikking over een tablet of een smartphone? In dit blog de belangrijkste bevindingen van een onderzoek naar kinderen en mobiel. NOS Jeugdjournaal heeft samen met No Ties een aantal vragen uitgezet onder meer dan 500 kinderen van 9 tot en met 13 jaar. Het onderwerp: nieuws, online, en mobiel in het bijzonder.

De meeste kinderen beschikken over een tablet
Maarliefst 84% van de kinderen geeft aan dat ze thuis beschikken over een tablet. 57% beschikt over een Android tablet, 44% over een iPad. Populaire activiteiten zijn filmpjes kijken en vooral spelletjes spelen. In buitenlandse onderzoeken zagen we al dat enorm veel kinderen tablets hebben. Dit is de reden geweest dat we de NOS Jeugdjournaal app zijn begonnen te maken voor Android tablets; een tablet-first app. De eerste cijfers van de NOS Jeugdjournaal app bevestigen dit: de helft van de schermen wordt in landscape bekeken. Bij de nieuwsapps voor volwassenen ligt dit percentage een stuk lager. Ontwerpen voor tablets is voor kinderen enorm belangrijk.

Smartphone vanaf je 11de
Er is een gigantisch verschil tussen kinderen van 9 jaar waarvan 18% een smartphone bezit, en kinderen van 12 jaar waarvan 86% een smartphone bezit. Het omslagpunt ligt tussen het 10e en 12de levensjaar, dan springt smartphonebezit van 36% naar 86%. Dit is precies wat we eerder zagen .

Bron: No Ties & Jeugdjournaal, augustus 2014

Als kinderen een smartphone hebben dan is dit in 76% van de gevallen een Android en in 19% van de gevallen een iPhone. Maar het gaat niet zozeer om bezit, maar om echt gebruik. Kinderen gebruiken smartphones het meeste om te chatten, maar er worden ook veel filmpjes gekeken, spelletjes gespeeld en er wordt gebruik gemaakt van social. Smartphones worden door kinderen bijna altijd thuis gebruikt.

Kinderen en nieuws: TV first
We hebben kinderen daarnaast gevraagd hoe ze nieuws volgen. 93% van de kinderen volgt nieuws via TV en 33% doet dit online. In meer van de helft van de online gevallen volgen de kinderen het Jeugdjournaal.

Wat verder opvalt is dat 30% van de kinderen die online nieuws lezen dat op Facebook doen. Ook al mogen ze van Facebook nog geen account aanmaken. Naarmate kinderen ouder worden zien we dat online nieuwsbronnen voor volwassenen zoals nu.nl en nos.nl populairder worden. 

Omdat tablets en smartphones nu ook in het bezit zijn van kinderen, en omdat apps hier goed werken, hebben we deze zomer de NOS Jeugdjournaal app gelanceerd. Het Jeugdjournaal vertelt speciaal voor kinderen wat er allemaal gebeurt in de wereld, om ze op een veilige manier hun plek in de wereld te helpen ontdekken. Om kinderen nog meer van de wereld te laten ontdekken, hebben deze week de NOS Jeugdjournaal uitgebreid met informatie over het land bij buitenlands nieuws. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie