Snapchat laat gebruikers winkelen via AR Lenzen

Adverteerders kunnen vanaf nu acties toevoegen aan de populaire augmented-reality-filters in Snapchat dankzij Shoppable AR Lenzen.

Shoppable AR

Snapchat gaat adverteerders de mogelijkheid bieden om producten te verkopen via de zogeheten Snapchat Lenzen. Dat zijn de augmented-reality-filters binnen de camera, waarmee Snapchat groot is geworden.

Het was voor adverteerders al mogelijk om een gesponsorde Lens te creëeren. Unox had vorig jaar de primeur in Nederland met een speciale lens voor Koningsdag. Tot nu toe was het niet mogelijk om ook een actie (bijvoorbeeld het downloaden van een app, het bekijken van een video of het kopen van product) toe te voegen aan zo'n lens. Die mogelijkheid was beperkt tot de meer traditionele video-advertenties die tussen de Verhalen in Snapchat worden getoond.

Advertentie
advertisement

Vier adverteerders

Shoppable AR, zoals de nieuwe functie heet, wordt deze week uitgerold, ook in Nederland. Er zijn voor adverteerders geen extra kosten verbonden aan het gebruik van de mogelijkheden.

Er zijn vier adverteerders met wie Snapchat de functionaliteit gaat lanceren: beautymerk Clairol, sportmerk Adidas, game-ontwikkelaar King (Candy Crush) en filmproducent STX Entertainment. Ze zullen ieder gebruik maken van een andere actie die mogelijk wordt met Shoppable AR. Het is onduidelijk of zij hun campagnes ook voor Nederlandse Snapchat-gebruikers beschikbaar maken.

Snapchat Shoppable AR Lenzen
Shoppable AR Snapchat

Traditionele advertentie

Opvallend is dat Snapchat zijn gesponsorde Lenzen meer laat lijken op traditionele advertenties. Dat terwijl Snapchat vooral een leuke ervaring wil creëeren die voor een gebruiker vooral niet voelt als een advertentie. 

De Lenzen waren desondanks altijd al succesvol. Uit onderzoek van de National Research Group blijkt bijvoorbeeld dat films die een Snapchat Lens gebruiken ter promotie 34 procent meer kans hebben om de 'eerste keer' keus van filmbezoekers te zijn, tijdens de eerste dagen na de premiere. En volgens onderzoek van Nielsen Catalina zorgen gesponsorde Snapchat Lenzen gemiddeld voor 10 procent groei van de verkoop van fast moving consumer goods.

Peter Sellis, Director of Revenue Product bij Snapchat legt uit: 'Shoppable AR Lenzen geven merken een nieuwe mogelijkheid om onze unieke schaal te benutten - meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking tussen de 13 en 34 jaar speelt wekelijks met onze AR Lenzen - om echte en meetbare return on investment te bewerkstelligen, of dat nu via sales, downloads, het genereren van leads of videoviews is.'

Snapchat in Nederland

Cijfers over het Nederlandse gebruik van Snapchat Lenzen deelt het bedrijf niet. Het gebruik van Snapchat onder jongeren is echter onverminderd hoog in Nederland. Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2018 van Newcom blijkt dat 2,4 miljoen Nederlanders Snapchat gebruiken van wie 1,3 miljoen dagelijks. Onder jongeren tussen 15 en 20 jaar is de app populairder dan Facebook, Instagram en YouTube.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie