Android Wear: krijgt Google ook wearables in de houdgreep?

Android is misschien wel het meest succesvolle open source platform ooit. Maar wat is open source?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De belangrijkste onderdelen van het platform staan onder strikte controle van Google. Als het succes van Android zich herhaalt voor Android Wear, dan zou Google enorm veel meer over ons te weten komen.

De ijzeren greep van Google op Android
Begin dit jaar is tijdens een van de vele patentzaken het contract tussen smartphone-makers en Google vrijgekomen. In deze overeenkomst staan de voorwaarden waar bijvoorbeeld Samsung en HTC moeten voldoen om Google apps beschikbaar te stellen in Android.

Een paar voorbeelden van deze afspraken:

  • Als de Google Play store op het toestel komt, dan moeten ook andere apps van Google zijn voor-geinstalleerd zoals GMail, Google Maps, Google Voice Search, de Google Search widget en nog veel meer.
  • De smartphone maker moet de Play Store en de Google Search widget op het homescreen van het toestel plaatsen.
  • De smartphone maker maakt Google Search default op het toestel
  • De smartphone maker legt 4 nieuwe toestellen aan Google voor ter controle vóórdat ze de markt op gaan.
  • De smartphone maker meldt Google ieder kwartaal de verkoopaantallen.

Er is meer, alle details staan in de ;Mobile Application Distribution Agreement&;.

Take it or leave it
Het is dus óf het hele Google pakket onder strikte voorwaarden, óf helemaal geen Google apps. En zeg nou zelf, wil jij een Android zonder Google Play? Het lijkt op wat Microsoft jaren geleden deed; applicaties werkten op Windows. Internet Explorer zat aan Windows vast. aan deze overeenkomst: Google Now moet worden voor-geinstalleerd, en worden geactiveerd als je de home knop van een Android toestel lang indrukt. Ook moeten er nog meer Google Apps worden voor-geinstalleerd.

Google is natuurlijk geen liefdadigheidsinstelling. Het idee van Google achter deze voorwaarden kan ik plaatsen. Maar deze afspraken hebben natuurlijk een verstikkende werking op concurrerende apps. Welke concurrent daagt Google uit met een Maps app, als Google Maps al op 80% van de smartphones standaard is voor-geïnstalleerd? Geen wonder dat de Google apps het vele malen beter doen op Android dan op andere smartphone platforms.

Tot zover de wereld van nu. Vraag is nu welk ecosysteem de wearables markt gaat veroveren. Als een smartwatch app wilt ontwikkelen, dan kan je kiezen uit verschillende ecosystemen zoals waar Samsung op inzet, , en .

De ijzeren greep van Google op Android wear?
Stel, Android wear wordt net zo dominant als Android. En stel dat Google de wearable leveranciers dezelfde soort eisen oplegt als bij smartphones. Hoe zouden deze afspraken eruit zien? Als je toegang wilt tot de Google Play wearable apps, dan moet ook de Google Hartslagmeter en de Google Stappenteller zijn voor-geïnstalleerd? De stappenteller moet maximaal een-tap-away zijn? Google Voice search is default? Dit is speculatie, maar het is een logisch gevolg van wat we nu zien op smartphones. De kennis en macht die Google kan verzamelen met het succes van Android Wear is groot. 

Het zou goed zijn voor innovatie en beperking van macht als andere partijen Android Wear serieus partij gaan bieden.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie