#Digital Dhaka 1: Op zoek naar digitaal talent in het armste land ter wereld

Met drie mensen van start in een oranje kantoor in Bangladesh.

Hoewel ik bezworen had er nooit meer heen te gaan - herinneringen aan een bijna fatale buikloop wisselden af met beelden van onbeschrijfelijke armoede en smerigheid – reis ik voor de tweede keer in mijn leven naar Dhaka, Bangladesh. Ik heb zestien ontmoetingen gepland in vier dagen, in een stad met 12 miljoen inwoners en 480.000 riksja&;s in een continu verkeersinfarct. Niet echt een plek van vertier... Maar ik ben op zoek naar talent. Digitaal talent.

Mijn connectie met Bangladesh begon bijna 5 jaar geleden toen ik via een software ontwikkelaar inhuurde. Hij was nog lang niet geniaal, maar deed enorm z&;n best. Werkte bijna 16 uur per dag. Als ik de chat afsloot om 23.00, was hij nog bezig. Lokale tijd wel te verstaan, dus 04.00 uur. En om 9.00 uur weer present. Elke dag. Kallol verdiende toen via Upwork $3,- per uur. We raakten virtueel bevriend en uiteindelijk heb ik hem met een lening geholpen om een masterstudie te doen in Barcelona. Na de studie (en daarop volgende kennismaking in Frankrijk) begon zijn bedrijf te groeien. Inmiddels verdient hij $25,- per uur. Hij betaalt mij keurig terug, heeft vier medewerkers en onderhoudt daarmee tenminste 24 mensen direct. Ik ben geen fan van ontwikkelingsprogramma&;s, maar dit was een geweldige win-win.

Halverwege vorig jaar hebben we samen een plan opgevat. Kallol en ik willen een door Bangladeshi gemanagde, digitale productiestudio opzetten naar Europees voorbeeld. Wat erop neerkomt dat je ongeveer tien jaar creatieve achterstand moet inhalen en drie jaar technische achterstand. Met eerbied kijken we naar Mediamonks. Als we, toch.. ooit…

Na een paar maanden, kwam het besluit: komend jaar ga ik dit team coachen! Helpen met creatieve inspiratie, vertellen over het belang van merken en emotie in communicatie. Professionele communicatie. Nederlandse stiptheid! Certificering voor Google, Adform, Adobe. Ondernemersschap. Werken in zelfstandige productie-units. Feedback incasseren.  Internationaal zaken doen en financiële rambam organiseren.

Op deze plaats zal ik jullie de komende maanden deelgenoot maken van wat je allemaal tegenkomt als ondernemer in dit armste land ter wereld. En hopelijk met toestemming van opdrachtgevers kunnen we ook de verschillende versies van productie laten zien. Mijn rol is die van coach van dit team!

 

Over de eerste 8 weken.

Soms is het hilarisch om te zien wat je na een briefing hier terugkrijgt. Je vraagt om een opzetje voor een telefoniecampagne, je krijgt een goudkleurige sari met zes verschillende lettertypen en een interactie die je acute migraine oplevert. Niettemin werken de seniors inmiddels voor mooie klanten waarvan je - heel zeker weten - al werk langs hebt zien komen.

We hebben voor $250 een kantoortje gehuurd en ingericht. Mooi oranje, spat er vanaf. Verder vijf laptops en een paar beeldschermen.

Het is niet duur hier, maar hoe koop je je spullen? Contant! Het is bijna onmogelijk om een zakelijke bankrekening te openen. Paypal is verboden. Dus dan maar mijn prive rekening gebruiken en dat betekent dikwijls meer dan tien keer op een dag naar de pinautomaat. Gelukkig komt de directeur van de pinautomaat (er slapen bewakers in elk hokje van 1x1 meter bij de ATMs op straat) altijd even bij je staan.   

Na de inrichting zijn we begonnen met aannemen van mensen. We hebben één man met ervaring (werkte voor Microsoft, dat kennelijk ook een groot team aan werkers hier heeft) en twee redelijk onervaren mensen: Setu (dame) en Sabbir. Ik geloof dat Sabbir na zijn universitaire opleiding een poging heeft gedaan om electricien te worden, maar ik word er niet wijs uit. Tijdens de eerste kennismaking val ik achterover van verbazing. Ik wist wel al dat ze erg uitkeken naar de komst van &;mr Martin&;, maar dat ze een 3-delig pak zouden huren had ik nooit gedacht. Het lijkt erop alsof mij een pauselijke status wordt toegedicht.

In de volgende update:

Op bezoek bij de Nederlandse ambassadeur, The Dutch Club (maximale beveiliging!); op zoek naar meer starters; het gebruik van coursera, we laten een aantal geproduceerde cases zien. En... mijn afkeer van Dhaka begint zowaar een beetje af te zwakken. Kijk ook eens op of connect op

Advertentie
advertisement
Advertentie