Selection of Dutch Photography Award 2019 naar Dustin Thierry

Sandra Minten wint SO Student Award

Dustin Thierry: 'Ballroom scenes'

'Een geprivilegieerd inkijkje in een wereld waar de meesten van ons geen toegang tot hebben.' Zo omschrijft de jury van de Selection of Dutch Photography Award de serie 'Black queer diaspora in the Netherlands and abroad', waarvoor fotograaf Dustin Thierry (1985, Willemstad, Curaçao) donderdag in het Amsterdamse Compagnietheater de SO Award in ontvangst mocht nemen.

Afgelopen jaar begon Thierry zich te verdiepen in de ballroom scene in Amsterdam, Berlijn, Milaan en Parijs. ‘Houses’, zelf gekozen ‘families’, organiseren bijeenkomsten waar LHBTQ'ers zich meer of minder extravagant willen tonen aan een publiek, dat grotendeels uit hun eigen gemeenschap bestaat.

'De fotograaf begeeft zich dicht op de huid van het onderwerp en daardoor ontstaat er een zeker spanningsveld', vervolgt de jury, 'een contrast tussen de stijlvolle maar ongedwongen portretten en een gevoel van voyeurisme.'

De zwart-witfotografie verwijst naar de undergroundsfeer van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, waarin de 'ballroom'-cultuur ontstond. 

Advertentie
advertisement

Student Award

De SO Student Award ging naar Sandra Minten voor 'Am viață - I have life'. Deze serie vertelt het verhaal van de Roemeense kinderen Vivien en Paulo, nicht en neef, die opgroeien in een kleine kamer waarin drie generaties samenwonen.

'Een bekend onderwerp, maar toch vanuit een bijzondere invalshoek vastgelegd', oordeelde de jury. 'Documentair en journalistiek werk op zijn best.'

SO Student Award 2019
Sandra Minten: 'Am viață - I have life'

Plaats als eerste een reactie

Advertentie