Waarom bedrijven en overheid digitale webtoegankelijkheid nú tussen de oren moeten krijgen

Taeke Reijenga legt uit dat websites vanaf 2025 ook toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking. Er is dus werk aan de winkel.

Nederlandse bedrijven zijn nog lang niet klaar om te voldoen aan belangrijke Europese wetgeving die digitale toegankelijkheid vanaf 2025 ook verplicht maakt voor tal van andere organisaties en online platformen. Ik luid de noodklok, want veel bedrijven kennen de wet niet. Dit vraagt om snelle actie en een publiekscampagne.

EEA-wet

Er leven in Nederland twee miljoen mensen met een beperking. Voor hen kan het lastig zijn om gebruik te maken van online informatie en dienstverlening. Omdat ze blind zijn of slechtziend of een motorische handicap hebben. Of laaggeletterd, dyslectisch of kleurenblind zijn. Voor deze mensen geldt dat ook zij apps en websites moeten kunnen gebruiken. Overheidsdiensten zijn namelijk wettelijk verplicht om te voldoen aan eisen op het gebied van digitale toegankelijkheid. Die verplichting gaat vanaf juni 2025 ook gelden voor veel commerciële organisaties. Dan dwingt de European Accessibility Act (EAA) 2019/882 toegankelijkheid namelijk marktbreed af. De EAA moet ervoor zorgen dat meer producten en diensten zoals smartphones, tablets, geldautomaten of e-books toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Geschat wordt dat meer dan tachtig miljoen mensen met beperkingen in de Europese Unie baat hebben bij de nieuwe wetgeving. En dat niet alleen, webtoegankelijkheid vergroot ook de vindbaarheid en bruikbaarheid van websites voor alle gebruikers, wat zorgt voor meer verkeer en omzet. 

Zaken niet op orde

Dat is natuurlijk goed nieuws, maar helaas zijn veel organisaties totaal nog niet klaar om te voldoen aan de eisen van de wetgeving. En dat is zorgwekkend. Zo heeft het merendeel nog nooit van de EAA gehoord. Dit betekent dat ze niet op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen zoals eventuele boetes en verlies van klanten wanneer zij niet voldoen aan de eisen of hun platformen niet toegankelijk maken. Want dat is nu al aan de hand. Uit eerder onderzoek van Level Level onder de vijftien grootste Nederlandse webwinkels blijkt dat het bij de helft van de webwinkels nog steeds niet mogelijk is voor bezoekers met een beperking om een bestelling te plaatsen. Ook organisaties als gemeentes, woningcorporaties en scholen hebben hun zaken vaak niet op orde, dat zijn publieke voorzieningen. Miljoenen Nederlanders kunnen daardoor niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites of webwinkels. Een gemiste kans van ongekend maatschappelijk, maar ook commercieel formaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gebruikers vaak een website wegklikken als zij enige barrières ervaren. 

Het is nog niet te laat

Dat rechtzetten kost tijd. Digitale toegankelijkheid is niet een kwestie van een ALT tag op de juiste plaats zetten, maar een strategische doelstelling met meetbare resultaten die verankerd moet worden in het proces. Van concept tot design en development. Dat betekent dat bedrijven nu al draagvlak voor toegankelijkheid in hun organisatie moeten creëren, mensen moeten opleiden en vertrouwd moeten raken met het onderwerp. En dan hebben we de woorden ‘lange doorlooptijden’ en ‘stroperige ICT-projecten’ nog niet eens gebruikt. 

Het goede nieuws is: we hoeven niet achter de (dure) muziek aan te lopen. Niet alles achteraf weer op te lappen omdat iemand de toegankelijkheid vandaag in de aanbesteding is vergeten. Het is nog niet te laat. Niet voor digitale bureaus, organisaties en bedrijven om webtoegankelijkheid nog serieuzer te nemen, maar ook niet voor de overheid om de wet tussen de oren van bedrijven te krijgen met bijvoorbeeld een grote publiekscampagne. Deze kan mythes ontkrachten zoals dat toegankelijke websites er saai uitzien of dat het toegankelijk maken van een website vooral een kostenpost is. Daarnaast moet er snel duidelijkheid komen over wat de gevolgen gaan worden als organisaties niet voldoen aan de nieuwe eisen. Of dat bedrijven juridisch vervolgd kunnen worden. Want ook die vragen liggen nog open. Het ontbreken van deze stok achter de deur maakt ook dat veel organisaties het nog maar even aanzien, terwijl juist nu vaart gemaakt moet worden om niet miljoenen Nederlanders in de digitale kou te laten staan en eventuele juridische consequenties voor te zijn. Die inclusieve online wereld waar iedereen toegang toe heeft en die we allemaal willen, ontstaat namelijk niet zomaar. Daar moeten we -vandaag al- samen als bureaus en overheid de schouders onder zetten. Wij zijn er klaar voor, wie ook? 

Taeke Reijenga is toegankelijkheidsexpert en ceo van fullservice internetbureau Level Level.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie