'8 op de 10 verkochte VR-headsets in 2021 was een Oculus'

De verkopen van AR- en VR-headsets waren in 2021 fors hoger dan in 2020, aldus marktonderzoeker IDC.

Afbeelding: Meta

Er zijn in 2021 veel meer Virtual Reality (VR)- en Agumented Reality (AR)-headsets verkocht dan in 2020. De verkoop bedroeg 11,2 miljoen exemplaren, 92.1 procent meer dan het jaar ervoor. Meta - het bedrijf achter Facebook en Oculus - was goed voor liefst 78 procent van de verkopen. Dat meldt marktonderzoeker IDC. 

Oculus Quest 2 is verkoophit

De stijging in de verkoopcijfers van VR- en AR-headsets komt met name door de populariteit van de Oculus Quest 2, aldus IDC. Dit model VR-bril is 8,7 miljoen keer verkocht in 2021, op een totaal van als gezegd 11,2 miljoen slimme brillen. De helft van die 8,7 miljoen Oculus-brillen is in de feestdagenperiode verkocht. De Quest 2 kost in Nederland vanaf 349 euro. 

Andere merken

Na Meta verkocht DPVR de meeste slimme brillen (5,1 procent). Daarna volgen ByteDance, HTC en iQIYI met ieder een paar procent verkoopaandeel. Merken als Valve, Sony en Microsoft delen samen ook een paar procent marktaandeel. 

Meta - dat destijds nog Facebook heette - nam Oculus in 2014 over voor twee miljard dollar. Het bedrijf verkoopt zijn VR-headsets aan consumenten, die er onder andere virtuele games mee kunnen spelen. Meta investeert ondertussen miljarden dollars in de ontwikkeling van zijn metaverse, een virtuele wereld waarin games en applicaties van uiteenlopende partijen samen moeten komen. 

'Verkoop VR-brillen blijft stijgen'

Na de grote verkoopstijging van VR- en AR-brillen in 2021 ten opzichte van 2020, voorziet IDC een blijvende groei. In 2026 gaan er naar verwachting vijftig miljoen brillen over de toonbank, waarvan dertig miljoen voor consumenten en twintig miljoen voor zakelijke gebruikers. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie