Blijft Google Analytics toegestaan in Nederland? De Autoriteit Persoonsgegevens weet het nog steeds niet

De privacytoezichthouder heeft haar onderzoek nog steeds niet afgerond.

Afbeelding: Shutterstock

Er is nog steeds geen antwoord op de vraag of het gebruik van Google Analytics toegestaan blijft in Nederland. Een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens - dat een verbod kan opleggen - is nog steeds niet afgerond. Dat had in 2022 moeten gebeuren. Ondertussen oordelen privacytoezichthouders uit Europa verschillend over de toekomst van Google Analytics.

Een terugblik

De Autoriteit Persoonsgegevens haalde een jaar geleden het nieuws door via een webpagina te waarschuwen voor een mogelijk aanstaand verbod op Google Analytics. De analysesoftware schendt mogelijk de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG); de Europese privacywet die ook in Nederland van kracht is. 

De waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens volgde nadat diverse collega-toezichthouders oordeelden dat de analysesoftware ongeoorloofd gebruikersgegevens naar de Verenigde Staten stuurt. Voor de Autoriteit Persoonsgegevens reden om een eigen onderzoek te starten. 

Onderzoek duurt voort

Dat onderzoek had in 2022 moeten worden afgerond, maar dat is niet gelukt. De Autoriteit Persoonsgegevens kan tegenover AG Connect geen inschatting geven wanneer het onderzoek af moet zijn. Een woordvoerder laat weten dat 'onvoorziene omstandigheden de zaak complexer maken dan verwacht.'

Adformatie publiceerde in de zomer een achtergrondartikel over het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens en de vermoedelijke uitkomst volgens een tech-jurist.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Berend Jan Verheijen
Google Analytics is privacysoftware?
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Rens Blom
Ha Berend Jan, dank voor je comment en excuses voor de late reactie. Dat had natuurlijk analysesoftware moeten zijn. Ik heb het aangepast. Groet Rens
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie