Elektrische A-label-apparaten booming door hoge energiekosten

Ook gingen veel consumenten in de keuken ‘van het gas af’ en werd er flink geïnvesteerd in inbouwkookplaten.

Elektrisch koken
Shutterstock

Consumenten hebben vorig jaar meer geïnvesteerd in de verduurzaming van huishoudelijke apparaten door de stijgende energiekosten. Zo was er afgelopen jaar meer vraag naar A-label elektrische huishoudelijke apparaten en werd er flink geïnvesteerd in inbouwkookplaten, meldt brancheorganisatie Applia Nederland op basis van de cijfers over 2022.

Inductie

Door de stijgende energiekosten en hoge gasprijs vervingen consumenten vorig jaar massaal hun gaskookplaat door een ingebouwde inductiekookplaat. De afzet nam met 13 procent toe en maar liefst 98 procent van alle verkochte inbouwkookplaten is inductie. Door de hogere energieprijzen namen de verkopen van wasdrogers daarentegen af en werd vaker gekozen voor een energiezuinige warmtepompdroger. Zeker 75 procent van de verkochte drogers is een warmtepompdroger.

Miele

Volgens Stefan Verhoeven, voorzitter van Applia Nederland en topman van Miele Nederland, stijgt de verkoop van A-label apparaten al sinds de invoering van het nieuwe energielabel in maart 2021 en ook het aanbod groeit. Op dit moment heeft ongeveer de helft van het aanbod een A-label.

Wasmachine

Bij wasmachines is het aandeel verkochte A-label apparaten het grootst. Zo had 65 procent van de verkochte wasmachines in het vierde kwartaal van 2022 een A-label. In het eerste kwartaal van 2023 heeft bijna een kwart van alle verkochte wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers een A-label. Dit percentage is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie