Ook Italië verbiedt het gebruik van Google Analytics

De toezichthouder oordeelt dat Google Analytics illegaal is omdat de software gebruikersgegevens naar de VS stuurt.

Afbeelding: Shutterstock

Italiaanse websites moeten stoppen met het gebruiken van Google Analytics. Dat oordeelt de Italiaanse privacytoezichthouder GPDP. Volgens de GPDP schendt Google Analytics de Europese privacywetgeving omdat de software gebruikersgegevens doorstuurt naar de Verenigde Staten. Dat land heeft geen 'adequaat niveau van databescherming', meldt de toezichthouder in een blogpost. 

Het oordeel van de GPDP staat niet op zichzelf. Privacytoezichthouders uit Frankrijk, Noorwegen, Duitsland en Oostenrijk oordeelden in de afgelopen maanden al dat Google Analytics niet voldoet aan de Europese privacywetgeving. De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens moet zich nog uitspreken over het onderwerp. 

Toekomst Google Analytics staat onder druk

Diverse toezichthouders hebben aangegeven dat Google Analytics alleen legaal te gebruiken is als de betreffende website verschillende ingrijpende veranderingen in de instellingen doorvoert. Een alternatief is overstappen op privacyvriendelijkere analysesoftware. 

De toekomst van Google Analytics staat al maanden onder druk. Het besluit van de Italiaanse toezichthouder maakt dit verder duidelijk. Adformatie publiceerde begin juni een achtergrondartikel over de staat van Google Analytics en het verwachte oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie