#Namespotting Weekly: 'Auto's met name'

Namespotting Weekly: Je wekelijkse dosis naamvermaak geselecteerd door De Naamafdeling.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ondanks het succes van de vernieuwde  heeft de organisatie nu al bekend gemaakt dat er in 2017 geen vervolg komt. Het innovatieve concept blijkt voor te weinig merken aanleiding zich in te schrijven voor een volgende editie. Mede-naamfetisjist en autoschrijver  identificeert zeven  waarom de AutoRAI saai, bloedeloos en vooral overbodig is. Om het leed van de autofans een beetje te verzachten, staat deze Namespotting Weekly geheel in het teken van auto&;s. Maar dan natuurlijk alleen over de namen van auto&;s: automerken verklaard, naammissers een andere opvallende autonamen.

Over de oorsprong van autonamen -  &;automologie&; - moeten we maar eens een apart blog  schrijven. Toch een paar voorbeelden: Jeep schijnt een verbastering te zijn van de letters G.P (General Purpose). Hummer is afgeleid van het militaire voertuig &;High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle&; of HMMWV, vaak uitgesproken als &;Humvee&;. SAAB staat voor Svenska Aeroplan AB. Volvo betekent &;ik rol&; in het Latijn&;. In dit filmpje komen nog 28 andere merknamen met hun betekenis langs: 

Naammissers 

De meeste automerken bestaan al lang en er komen niet veel nieuwe merken bij. In tegenstelling tot nieuwe modellen. Jaarlijks worden daarvoor talrijke nieuwe namen bedacht. Dat gaat niet altijd even goed. Zo wordt er wel eens vergeten de naam internationaal taalkundig te checken.  

 

Mazda LaPuta, oftewel &;prostituee&; (netjes gezegd).

 

Slecht verkochte Ford in Portugal en Brazilie. Daar betekent Pinto &;klein lulletje&;.

 

Vernoemd naar de teamsport, maar in Franstalig Canada betekent het &;masturberen&;. Daar werd de Buick verkocht onder de naam Allure.

 

De Toyota, standaard voorzien van snelheidsbegrenzer.

 

Onany zou er qua letterbeeld al beter uit zien in combinatie met Toyota.

 

Fitta betekent &;kut&; in het Zweeds. Voor de introductie in Europa is de naam door Honda snel aangepast in Jazz. 

 

In het Spaans betekent moco &;snotje&;. 

 

De uitgeklede versie?

 

Chevrolet ging al in de fout met &;Nova&;, dat &;gaat niet&; betekent in het Spaans. Het model SS (Super Sport) maakte het er niet beter op.

In Spaans-sprekende landen betekent pajero &;rukker&; . Daarom wordt de auto ook verkocht onder de namen Mitsubishi Montero of Mitsubishi Shogun.

 

Daihatsu Scat heet tegenwoordig Taft. Begrijpelijk want een van de betekenissen van &;scat&; is nogal NSFW.

Naast taalmissers zijn er ook namen waarbij klaarblijkelijk weinig rekening is gehouden met culturele gevoeligheden of bestaande locale merknamen.

Croma betekent &;chroom&; in het Italiaans. In Nederland doet het vooral aan boter denken. Net als de Fiat Brio trouwens.

 

Een auto met de naam &;Duivel&; zal bij religieuze doelgroepen weinig aftrek vinden.

 

Dodge Swinger. Ieder z&;n ding, maar om het nou achterop je auto te hebben staan...

 

Leuk gevonden, maar een niet zo hele stoere naam voor deze pickup. 

 

Repetive Steering injury?

 

Maxima is niet voor minima.

 

Opvallende namen

Bij sommige namen vraag je je echt af hoe ze erop gekomen zijn. En vooral wat willen ze met die naam zeggen? Of gaat het vooral om opvallen? Een paar opvallende voorbeelden.  

De stofzuiger onder de auto&;s

Mitsubishi Pistachio, voor bij de borrel.

 

Mazda Scrum. Het nieuwe buzz-woord onder softwareontwikkelaars.

 

Excuse me MeLady?!

 

#039;s" class="media-element file-wysiwyg" title="Honda That&;s" typeof="Image" src="//default/sites/default/files/styles/inline-photo/public/Honda_Thats.jpg?itok=Xd597aJH" width="425" height="283" />

Honda That&;s .... ?

 

Peugeot Bipper Tepee. Wat?

 

Citroen Cactus

 

Volkswagen The Thing?

 

#039;d" class="media-element file-wysiwyg" title="Kia Pro_Cee&;d" typeof="Image" src="//default/sites/default/files/styles/inline-photo/public/Kia_Pro_Ceed_0.jpg?itok=b-k9fes8" width="425" height="283" />

Opvallen door interpunctie. De opvolger van de Kia Cee&;d kreeg de naam Pro_Cee&;d.

 

Volkswagen Fusck Up. Veel slechter kan het niet.

 

Juridische zaken

Heb je eindelijk een goede naam gevonden zonder rare bijbetekenis, dan ben je er nog niet. Auto&;s gaan technisch steeds meer op elkaar lijken. Een sterke naam kan dan het verschil maken. Automerken investeren dan ook veel geld in hun merknamen en de juridische bescherming hiervan. 

Audi gebruikt al jaren de aanduidingen Q3, Q5 en Q7. De namen Q1, Q6, Q8 en Q9 zijn inmiddels ook eigendom van Audi. Om het rijtje compleet te krijgen wil de Duitsers ook de rechten op de namen Q2 en Q4 verkrijgen. Deze worden alleen gebruikt door Alfa Romeo en moederconcern Fiat is vooralsnog niet van plan hier afstand van te doen.

 

De iconische Porsche 911 zou eigenlijk de naam 901 krijgen. Peugeot was het hier niet mee eens en claimde het alleenrecht op nummers bestaand uit drie getallen met een nul in het midden. Elon Musk - de topman van Tesla - wilde het instapmodel aanvankelijk Model E noemen. Samen met Model S en Model X zouden dit de Tesla SEX-modellen vormen.  Dit grapje ging helaas niet door, omdat Ford de merknaam Model E claimde. 

 

Na de aankondiging van het model met de naam Zoe, kreeg Renault niet te maken met een concurrerend automerk maar met opponenten van vlees en bloed. Twee Franse meisjes met de naam Zoe Renault begonnen een omdat ze niet hun hele leven met geassocieerd wilden worden met een auto. Dit verloren zij uiteraard.

Maar eigenlijk, wat is er leuker dan met namen spelen? Dat vonden de eigenaren van deze auto&;s ook.

Orange Rover

 

Peugeot, maar dan niet helemaal goet.

 

Merknamen bedenken is ons vak maar ook het verzamelen van namen is voor ons dagelijkse kost. Op De Naamafdeling noemen  wij dit &;namespotting&;&;. In de Namespotting Weekly maken wij elke week een selectie van bijzondere en opvallende merknamen binnen een bepaald thema. 

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie