Premium

Harald Dunnink: 'Design is toekomstmuziek'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Harald Dunnink van Momkai.

Harald Dunnink

Deze week was Harald Dunnink, oprichter van designbureau Momkai, medeoprichter van journalistiek platform De Correspondent en digitaal theater HYMN en host van Verwondering, de podcast over design waar je beter van gaat kijken, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Dunnink over zijn week: 'Mijn werk is het maken van podia voor anderen. Wij creëren de spotlight, ontwerpen het theater, bouwen het decor. Digitale platformen van rust, waar mensen lid van willen zijn. Vormgeven van sterke merken, waarbij het niet meer gaat om de gebruiker alleen, maar om de kracht van de groep als geheel.

Deze week richt ik die spotlight op vijf verhalen die je anders laten kijken naar creativiteit. Van het innoveren met Kawasaki, de schurkenstreken van Ovitz, de zachte kracht van Baijings, de winterse schoonheid van Oudolf en de process power van Bezos. Laat je verwonderen, want aan de randen van onze eigen discipline ontdekken we vaak de verrassendste inzichten.'

Hier zijn 5 pic(k)s:

1. Guy Kawasaki - Design is toekomstmuziek

'Design is toekomstmuziek. Componeren met ideeën. Niet voor morgen of overmorgen, maar voor over een jaar, soms wel over vijf jaar, tien jaar. Guy Kawasaki noemt dat ‘the art of innovation’. Hij was een van de eerste werknemers van Apple en verantwoordelijk voor de marketing van hun allereerste computer, de Macintosh in 1984.

Tegenwoordig is hij een investeerder en zijn voordracht aan UC Berkeley over innovatie is zeldzaam grappig en treffend. Eén van de beste presentaties die ik ooit heb gezien. Zo vlot, vriendelijk en vol inzichten. Dit is voor mij hoe een spanningsboog op een podium hoort te zijn. Kindness leads the way. Dat belichaamt hij voor mij. Bekijk de video.'

Advertentie
advertisement
Guy Kawasaki
Guy Kawasaki

2. Michael Ovitz - Waar we gister zo vriendelijk begonnen, kijken we vandaag het beest in de bek

'Waar we gister zo vriendelijk begonnen, kijken we vandaag het beest in de bek. Met Michael Ovitz. Wie? De meedogenloze mede-oprichter van Creative Artists Agency, het meest invloedrijke agentschap van Hollywood. Waar in de jaren '90 alle sterren zaten, van Spielberg tot Stallone.

De man zelf is de vleesgeworden ambitie, inclusief al z’n lelijke kanten vol rancune en hardheid. Bij vlagen zó onsympathiek. En juist daardoor is dit zo’n briljante inkijk in die wereld. Meedogenloos onderhandelen, felle loyaliteit aan zijn cliënten. Ik heb gesmuld van deze reis door de tijd. Niet in de minste plaats vanwege het ontwerp van de cover. Knalrood, met niets anders dan "Who is Michael Ovitz?". Zo goed. Lees hier de achterflap.'

Michael Who?
Michael Who?

3. Carole Baijings - Er zijn weinig ontwerpers die je dag zo kleurig weten te maken als zij

'Er zijn weinig ontwerpers die je dag zo kleurig weten te maken als Carole Baijings. Als de helft van Scholten & Baijings drukte zij jarenlang een stempel op designs van het Franse Sèvres tot het Japanse Arita. Openhartig spreekt ze in deze aflevering van Verondering over de breuk met haar partner. Ze runt nu haar eigen studio, waarin zij ons bijzonder vriendelijk en gastvrij rond liet dwalen. Een nieuw seizoen, in het leven van onze gast.

Verwondering is de design-podcast waar je beter van gaat kijken. Wie leuker om seizoen 3 mee te starten dan deze inspirerende wereldreiziger. Tips, reacties of ideeën voor een gast? Stuur mij een berichtje: harald@momkai.com. Je kunt ook een review achterlaten via Apple Podcasts. Dat helpt andere designliefhebbers om Verwondering te ontdekken.'

Carole Baijings
Carole Baijings

4. Piet Oudolf - Kijk mee door de ogen van een grootmeester, befaamd om zijn High Line Park in New York

'‘s Werelds beroemdste tuinontwerper Piet Oudolf denkt creatief na over uitdagingen die anderen voor lief nemen. Met parken die er bij slecht licht goed uitzien en planten die uitgebloeid ook prachtig ogen. In mijn meeste recente Verwondering wandel je mee door de bijzondere tuin in Hummelo, waar zijn gestage reis naar wereldfaam begon.

Hoor in de podcast hoe Piet zijn observatiekunst weet te combineren met een grote kennis van planten en een niet aflatende honger om te blijven creëren. Kijk mee door de ogen van een grootmeester, befaamd om zijn High Line Park in New York. Een gesprek over bijsturen en loslaten. Verwondering is een visuele show. Alles wat er wordt besproken kun je ook terug zien op verwondering.com in de online gallery. Luister hier de aflevering.'

Piet Oudolf rechts
Piet Oudolf rechts

5. De managementstijl van Jeff Bezos - Geen enkel ander techbedrijf doet zoveel projecten en op zo'n grote schaal als Amazon

'Amazon is naar omzet het grootste internetbedrijf ter wereld. Het is de op een na grootste particuliere werkgever in de VS. Het bedrijf werd in 1994 opgericht door Jeff Bezos. In The New Yorker stond dit najaar een essay-klassieker over de aard van Amazon.

Silicon Valley zit vol met bedrijven die producten ontwerpen. Maar in dit essay betoogt Charles Duhigg dat Amazon veel meer puur proces-gericht is. Geen enkel ander techbedrijf doet zoveel projecten en op zo'n grote schaal als Amazon (zoals naar de ruimte gaan). Hoe het bedrijf met haar werknemers of klanten omgaat kan ik niet toejuichen, maar de creativiteit van deze gigant beter doorgronden is wel heel waardevol in je eigen werk.

Zo heet de managementstijl van het bedrijf ‘Day One Thinking’. Om elke ochtend te zien alsof het de eerste werkdag is, om zo de meest vastgeroeste overtuigingen voortdurend opnieuw te onderzoeken. Een longread voor het weekend.'

Big brain Jeff Bezos
Big brain Jeff Bezos

Volgende week is Erik Kessels, medeoprichter van KesselsKramer, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie