SXSW 2018: tech voor eenzame losers

Hoe technologie ons sociale leven weer tot leven kan wekken.

door Marjan Straathof

We willen graag dat jij gaat werken aan een artikel over het groeiend aantal middelbare mannen zonder vrienden.' Met deze opdracht werd Billy Baker vorig jaar door Boston Globe op pad gestuurd. ‘Huh? Why me? Baker besloot met het artikel te bewijzen dat hij echt wel vrienden heeft. Maar de ‘echte’ ontmoetingen met vrienden waren eigenlijk op één hand te tellen. Was hij dan toch eigenlijk een eenzame loser?

We kennen het allemaal. Doordeweeks druk met werk, dagelijkse rituelen; in het weekend bijslapen, beetje Netflixen, hopelijk wat tijd doorbrengen met partner en familie en dan weer aan het werk. Ga zelf maar eens na; hoe vaak zie je je vrienden nu echt? Even Instagram checken, via Facebook je oude schoolvriend feliciteren, een appje sturen.

Het lijkt alsof we iedereen binnen handbereik hebben. Maar al die tijd die we spenderen achter het beeldscherm zorgt voor nog minder échte ‘friend time’. Voor nog minder èchte connecties. En daar worden we niet gelukkig van. 

Steed meer eenzame mensen
Althans, onderzoek wijst uit dat een groeiend percentage van de mensheid zich eenzaam voelt. Er zijn zelfs onderzoekers die beeldschermverslaving een groter probleem voor de volksgezondheid noemen dan roken. Velen verwaarlozen vriendschappen naarmate ze ouder worden en hun leven drukker wordt. Daarbij heerst nog steeds een taboe op eenzaamheid. We willen het liever niet toegeven, vooral niet aan onszelf.

Baker is één van de panelleden tijdens het gesprek over technologie en eenzaamheid tijdens SXSW 2018. Deze sessie staat onder leiding van Amy Blankson (foto), expert op het gebied van positive psychology en technology. Volgens Blankson openen we op een dag zo’n 150 keer onze telefoon en elke ‘escape’ slurpt een deel van onze dag op.

Onderzoek wijst uit dat voor het internet tijdperk ongeveer 20% van de mensen zich eenzaam voelde, inmiddels is dit opgelopen tot 40%. Mensen met een sterke ‘inner circle’ daarentegen blijken juist gelukkiger worden van social mediagebruik. Zijn er niet manieren om tech in te zetten om ons juist minder eenzaam te voelen?

Startup voor eenzame ouderen
Die vraag wordt gesteld door Anika Kumar van Forget me not. Kumar is pas zeventien en heeft een slimme startup voor eenzame ouderen opgericht. Zij kunnen zich via haar service aanmelden voor een wekelijks belletje van een half uur met een vrijwilliger. Supersimpel en enorm effectief.

Panellid Shawn Boyer merkt op dat waar we in ons werk heel goed zijn in het plannen van doelen, dit erbij lijkt in te schieten als het gaat om ons persoonlijke leven. Terwijl het ‘schedulen’ van face-to-face meetings de beste remedie is voor het verdiepen van vriendschappen. Met zijn startup goHappy maakt hij die ontmoetingen realiteit.

Een standaard moment in de week aanmerken als ‘friend-time’. Het klinkt bijna te makkelijk en misschien zelfs een beetje burgerlijk. Echter, volgens onderzoekers is alleen al de intentie van het verbeteren van je vriendschappen goed voor je gezondheid. Woensdagavond samen een hapje eten?

Marjan Straathof is hoofd Marketing & PR bij Dept

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie