Amazon schaalt agressieve videoreclames op mediaspelers terug na klachten van gebruikers

Eind vorig jaar introduceerde Amazon prominent aanwezige videoreclames op Fire TV-mediaspelers. Gebruikers waren niet blij.

Een televisie met Fire OS-software
Afbeelding: Shutterstock

'Een manier om als gebruiker nieuwe content te ontdekken.' Zo omschreef Amazon de keuze om per eind 2023 ongevraagd op de tv een videoreclame met geluid af te spelen nadat de gebruiker zijn smart-tv of mediaspeler opstart. Gebruikers reageren woest op de beeldvullende advertentie, die zij te zien krijgen voordat ze een app als YouTube of Netflix kunnen opstarten. Amazon neemt de kritiek nu ter harte en maakt de reclamevorm minder opdringerig.

Reclamevorm op de schop

De nieuwste reclamevorm, bedoeld om Amazon meer te laten verdienen aan zijn Fire OS-tv's en Fire TV-mediaspelers, hanteert een opt-out-model. Kortom: alle gebruikers krijgen ermee te maken, behalve wie zelf in het instellingenmenu aangeeft dat hij geen reclame wil zien na het opstarten van de tv of mediaspeler. En eigenlijk wil niemand direct een reclame voor een film of serie zien, zo blijkt uit de feedback van gebruikers. 

Om die reden voert Amazon nu meerdere veranderingen door. De reclame start niet meer direct na het opstarten van het apparaat, maar met een kleine vertraging. Wie tijdens die vertragingstijd een app aanklikt, slaat de reclame over. Wacht je langer en krijg je een reclame te zien, dan kun je die overslaan door op de thuisknop van de afstandsbediening te klikken. Tot slot toont Amazon de ongevraagde reclame niet meer schermvullend, maar op een kleiner deel van het tv-scherm. Zo kun je als gebruiker eenvoudiger een app aanklikken om de reclame te verlaten, lijkt het idee.

Ook in Nederland

Amazon verkoopt zijn Fire TV-mediaspelers in veel landen, waaronder Nederland. Smart-tv's met Fire OS zijn met name populair in de Verenigde Staten. In Nederland verkoopt alleen Panasonic tv's met Fire OS. 

De veranderingen in de besproken reclamevorm rollen via een software-update uit naar alle moderne mediaspelers, weet Cord Cutters News.

Reclames op mediaspelers en smart-tv's zijn gebruikelijk. Merken als Samsung (Tizen), LG (WebOS) en Google (Android TV en Google) tonen de gebruiker ook reclames voor onder meer series en films. Die advertenties worden vaak betaald door streamingdiensten, die strijden om de aandacht van de tv-kijker die lang niet altijd weet wat hij gaat kijken.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie