App met digitaal testbewijs biedt perspectief voor evenementenbranche

De app wordt als eerste gebruikt bij een theatervoorstelling, een congres en twee voetbalwedstrijden. 

Met een digitale (negatieve) testuitslag kan dit beeld binnenkort weer realiteit worden.
Pexels

Met een nieuwe app wordt het straks mogelijk om met een (negatieve) testuitslag naar een concert, sportwedstrijd of zakelijk congres te gaan, zonder rekening te hoeven houden met de 1,5 meterregel. De applicatie UNLock, ontwikkeld door de gelijknamige Stichting in samenwerking met Fieldlab Evenementen, koppelt een testuitslag aan de identiteit van een persoon. De negatieve uitslag kan in een persoonlijke datakluis op een telefoon bewaard worden en worden getoond bij de toegangscontrole van het evenement in kwestie. Daar kan de uitslag worden gevalideerd op echtheid.

Advertentie
advertisement

Pilot-evenementen

De partijen willen de oplossing inzetten tijdens pilot-evenementen in januari 2021, waar de overheid onlangs toestemming voor gaf. Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform, de Alliantie van Evenementenbouwers en de overheid, gaat de app als eerste gebruiken bij een theatervoorstelling, congres en twee voetbalwedstrijden. 

'De praktijktoets heeft aangetoond dat een verificatieproces bij kan dragen aan het veilig organiseren van evenementen en is daarmee een van de stappen in aanloop naar de pilot evenementen in januari. Wanneer de vervolg pilots ook succesvol verlopen, hoop ik dat we straks met een digitale testuitslag weer naar voetbalwedstrijden, festivals, congressen en concerten kunnen gaan', zegt Pieter Lubberts, projectmanager Fieldlab Evenementen.

Privacy-vriendelijk

App-bouwer stichting uNLock is een initiatief van een aantal Nederlandse publieke en private partijen die gezamenlijk werken aan een oplossing om digitale testuitslagen, wanneer die beschikbaar komen, op een privacy vriendelijke en betrouwbare manier te kunnen delen. Peter Verkoulen, voorzitter van de stichting, zegt dat de resultaten laten zien dat het 'verschaffen van toegang tot een evenement op basis van een digitale testuitslag mogelijk is op een veilige, betrouwbare en privacy-vriendelijke manier.'

Lees ookEvenementenbranche slaat alarm: The Show Must Go On

Plaats als eerste een reactie

Advertentie