Premium

Dit willen creatieven weten over het GPT-4-taalmodel van OpenAI

Het nieuwe taalmodel vormt onder andere de motor van het razend populaire ChatGPT.

Afbeelding: Shutterstock

OpenAI, het bedrijf achter het taalmodel GPT, lanceert GPT-4. De nieuwe versie is slimmer dan zijn voorganger (GPT-3.5) en moet gebruikers beter kunnen helpen met antwoorden, brainstormen en taken uit handen nemen. In dit artikel lees je de vernieuwingen van GPT-4 ten opzichte van zijn voorganger en hoe je GPT-4 kunt gebruiken.

Wat is GPT-4?

GPT-4 is een complex, digitaal taalmodel dat ontwikkeld is door OpenAI. Dit bedrijf werkt voor de ontwikkeling samen met bedrijven als Microsoft. GPT-4 kan dankzij uitgebreide trainingsinput op supercomputers complexe vragen beantwoorden, code voor websites en games programmeren, teksten schrijven en nog veel meer. Vorige GPT-taalmodellen konden dit ook, maar GPT-4 is slimmer. 

De verbeterde output is te danken aan extra trainingen van OpenAI en partners en feedback van gebruikers van de populaire chatbot ChatGPT. Zo moet GPT-4 minder hallucineren (foute antwoorden geven) en niet meer antwoorden op expliciete content. Tegelijkertijd, waarschuwt OpenAI, heeft GPT-4 grotendeels dezelfde beperkingen als oudere versies. Zo reikt de kennis van het taalmodel nog steeds tot september 2021 en weet GPT-4 dus weinig tot niets van nieuwere gebeurtenissen, om een beperking te noemen. 

Of zoals in de woorden van Sam Altman, directeur van OpenAI, op Twitter: 'GPT-4 is nog steeds gebrekkig, nog steeds beperkt, en het lijkt de eerste keer indrukwekkender dan wanneer je er meer tijd mee doorbrengt.'

In hoeverre is GPT-4 anders dan GPT-3.5?

Hoewel OpenAI zichzelf dus niet op de borst klopt, is GPT-4 wel degelijk op verschillende manieren beter dan zijn voorganger. Zo kan GPT-4 gestelde vragen of opdrachten beter interpreteren en daarom concretere en passendere antwoorden geven. Het taalmodel is daarom merkbaar slimmer dan zijn voorganger, al merk je dat in het ene scenario meer dan in het andere scenario. OpenAI zelf noemt de verschillen in laagdrempelige chatgesprekken bijvoorbeeld 'subtiel', maar stipt ook aan dat GPT-4 complexe opdrachten beter afrondt dan versie 3.5. Zo scoort GPT-4 in voor mensen bedoelde Amerikaanse examens bij de beste tien procent, waar GPT-3.5 bij de slechtste tien procent hoorde. OpenAI zegt dat GPT-4 niet speciaal getraind is voor de examens. 

Een ander groot verschil tussen GPT-3.5 en GPT-4 is dat de nieuwste versie chocolade kan maken van input die bestaat uit tekst en beeld. Zo kan de gebruiker in ChatGPT - dat nu leunt op GPT-4 - een meme (grappige afbeelding) uploaden en de vraag stellen wat er zo grappig is aan wat er op de afbeelding gebeurt. GPT-4 legt de grap vervolgens uit, en snapt de betekenis van een afbeelding dus. Dit gegeven maakt de chatbot nuttiger voor blinden en slechtzienden. OpenAI test deze kans in samenwerking met een app die zich richt op blinden en slechtzienden. 

Een ander interessant voorbeeld, gedemonstreerd door OpenAI, toont een man die een schets voor een website op een blaadje krabbelt, een foto van het blaadje uploadt in ChatGPT en vraagt om code voor de website. ChatGPT levert de code af, waarna de man de code 'plakt' in de juiste softwareomgeving en direct een werkende (basale) website voor zich heeft. Er zijn op sociale media ook voorbeelden te vinden van mensen die binnen minuten simpele, werkende games uit ChatGPT kregen.

GPT-4 kan ook langere input aan. Je kunt  25 duizend karakters invoeren, waar GPT-3 gelimiteerd was tot vierduizend karakters. Met meer input kan het taalmodel ook meer en vooral betere output leveren, redeneert OpenAI.

Sjoerd de Kreij, mede-oprichter van het schrijfplatform schrijven.ai dat GPT van OpenAI gebruikt, heeft GPT-4 al even kunnen uitproberen. Hij vertelt: 'Het is niet de reuzesprong die mensen verwachtten, maar wederom een mooie stap vooruit. Je ziet dat de output in meerdere talen echt een stuk beter is geworden. Daarnaast hallucineert hij minder, ook al is de input nog steeds maar tot september 2021. Jammer dat die niet actueler is. Wij zullen deze nieuwe versie in ieder geval snel implementeren!'

Hoe en voor welke prijs kan ik GPT-4 gebruiken?

Het is al mogelijk om GPT-4 te gebruiken. GPT-4 is namelijk per direct beschikbaar voor gebruikers van het ChatGPT Plus-abonnement á twintig dollar per maand. Microsoft gebruikt het GPT-4-taalmodel al langer om Bing Chat aan te drijven, bevestigt het bedrijf na de onthulling van GPT-4. 

Ontwikkelaars die de API van GPT-4 willen gebruiken, kunnen zich aanmelden op een wachtlijst. Eenmaal toegelaten - OpenAI zegt niet wanneer dit gebeurt - kunnen ontwikkelaars apps en services maken die leunen op GPT-4. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie