Eerste versie corona-app wordt eind mei op beperkte schaal getest

De app moet het mogelijk maken om contacten van coronapatiënten eenvoudiger te traceren.

De overheid wil een eerste bruikbare versie van een corona-app vanaf eind mei op "beperkte schaal" testen. Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid en van Binnenlandse Zaken laten weten in een verklaring. De overheid heeft vrijdag zijn planning gedeeld voor de nieuwe corona-traceer-app. De app wordt gebouwd door een team van (externe) ontwikkelaars.

De app moet het mogelijk maken om contacten van coronapatiënten eenvoudiger te traceren. Zorgminister Hugo de Jonge noemde de app afgelopen woensdag een voorwaarde om maatregelen omtrent het coronavirus te versoepelen.

'Nu de maatregelen tegen de verspreiding van het virus stapsgewijs versoepeld worden, is het van groot belang om de circulatie van het virus zo laag mogelijk te houden', stelt de overheid. 'Er wordt nu verder gekeken of onder aansturing van de overheid goed werkende oplossingen kunnen worden gemaakt die de GGD helpen en die voldoen aan alle eisen.'

Als eerste zal gewerkt worden aan een traceer-app voor digitale ondersteuning van het contactonderzoek van de GGD. Hiervoor wordt momenteel gewerkt aan een ‘proof of concept’; een werkende toepassing die op beperkte schaal getest kan worden. Die zal volgens de overheid naar verwachting dus eind mei gereed zijn. 'In de aanloop daar naartoe zullen tussenresultaten worden gepubliceerd die nog niet af zijn en ook nog niet aan alle eisen zullen voldoen. Dat doen we in alle openheid om niet alleen te laten zien wat we doen en waar we staan maar ook om de kennis en ervaring van iedereen die mee wil doen actief te benutten', zo klinkt het.

Lees ook: 'Bliksemtender' overheid wekt verbazing, hoe zit dat?

De app wordt ontwikkeld door een aantal overheidsorganisaties en externe deskundigen, zoals technisch architect Ivo Jansch, Hugo Visser (Ontwikkelaar Android) en Edo Plantinga (Open source community management).

Een eerdere poging om een app te ontwikkelen strandde, toen na de omstreden bliksemtender van de overheid bleek dat er geen geschikte kandidaten waren. Toen de overheid vervolgens liet weten zelf een app te zullen gaan ontwikkelen, stuitte dat op behoorlijk veel weerstand. Volgens critici zou dat proces ontransparant zijn. Dat de overheid nu de plannen deelt, bewijst het tegendeel. 

De nieuwe app zal mogelijk nog wel broncode bevatten van apps die bij de eerste poging werden ingediend. 'Als wordt besloten op een specifieke broncode verder te bouwen dan zal het eerste bouwteam wellicht worden uitgebreid met experts ten aanzien van die bewuste broncode. Dat kunnen experts zijn uit de groep van eerdere deelnemers, of van daarbuiten.'

Adformatie sprak eerder met Ivo Jansch, Jacqueline de Gruyter (Miss Appril) en Ivo Roefs (DDA) over de situatie en zorgen rond de veelbesproken corona-app. Kijk dat interview hier terug

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie