'EU start antitrustzaak tegen Google om advertentietak'

De advertentietak levert Google het meeste geld op, dus een boete op basis van de omzet kan hoog uitvallen.

Dimarik 16 123rf

De Europese Unie bereidt een antitrustzaak voor tegen Google om misbruik van zijn macht op de online advertentiemarkt, meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De zaak wordt vermoedelijk deze week, mogelijk woensdag al, aangekondigd en kan grote consequenties hebben voor Google.

Vermoedelijk draait de zaak om Google's dominante positie in een combinatie van het verzamelen van gebruikersdata (waarmee adverteerders gebruikers kunnen targetten), het verkopen van online advertentieruimte en het leveren van de technologie die adverteerders linkt aan websites met reclameruimte.

Miljardenkwestie

Met de nieuwe antitrustzaak raakt de Europese Commissie - de verantwoordelijke instelling binnen de Europese Unie - Google in het hart van zijn verdienmodel. De omzet uit de verkoop van online advertenties is goed voor zo'n tachtig procent van Google's totale omzet. Vorig jaar leverde de advertentieverkoop een duizelingwekkende 225 miljard dollar op. Onder de EU-wetgeving kan een boete voor machtsmisbruik oplopen tot tien procent van de wereldwijde omzet. Al kiest de Europese Commissie nauwelijks voor dit percentage en kunnen bedrijven vooraf en achter in beroep, nuanceert Bloomberg

Desalniettemin kan Google een stevige antitrustzaak verwachten met een boete die mogelijk hoger uitvalt dan vorige EU-boetes. De Europese Commissie beboette Google sinds 2017 drie keer, voor misbruik van zijn macht met AdSense (1,49 miljard euro), Shopping (2,42 miljard euro) en het Android-besturingssysteem (4,34 miljard euro). Die laatste boete is nog niet definitief omdat Google naar het hoogste EU-hof is gestapt. 

Het is aannemelijk dat Google ook juridische stappen gaat ondernemen in de volgende antitrustzaak. De definitieve uitspraak kan in dit geval jaren op zich laten wachten. 

Andere landen

De aanstaande antitrustzaak van de Europese Commissie staat niet op zichzelf. Google's dominante positie op de online reclamemarkt ligt ook in het Verenigd Koninkrijk en een Amerikaanse staat onder een juridisch vergrootglas. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie