EU wil dat big tech-bedrijven meebetalen aan regulering

Een nieuwe wet moet de Europese Unie tot 30 miljoen euro per jaar opleveren.

De Europese Unie wil nieuwe wetgeving introduceren die grote techbedrijven verplicht om tot 0,1 procent van hun jaarlijkse winst af te staan aan een Europese toezichthouder. Die toezichthouder controleert of dezelfde big tech bedrijven zich aan alle EU-wetten houden. De EU wil de verplichting binnenkort introduceren via de Digital Services Act (DSA), schrijft Reuters na het inzien van een geheim document. 

De verplichting gaat gelden voor platforms met minimaal 45 miljoen maandelijkse gebruikers. Non-profits als Wikipedia worden vrijgesteld van de betaalverplichting, net als onderzoeksinstituten en zoekmachines.

Tientallen miljoenen per jaar

De nieuwe wet wordt naar verwachting op 22 april behandeld tijdens een vergadering met EU-lidstaten. Zij gaan waarschijnlijk akkoord. De Europese Commissie - verantwoordelijk voor het opstellen van de wet - wil tegenover Reuters geen commentaar geven. 

Verantwoordelijk EU-commissaris Margrethe Vestager rekent op 20 tot 35 miljoen euro per jaar aan inkomsten van big tech, zegt een anonieme betrokkene tegen Reuters. In hoeverre die inkomsten bijdragen aan de totale kosten voor het toezicht, is niet duidelijk. 

Adformatie publiceerde in februari een gastblog over de aanstaande DSA, een wet met veel veranderingen. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie