Facebook doet QAnon in de ban

De techreus gaat groepen en Instagram-accounts van de groep verwijderen.

Aanhangers van QAnon denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen president Donald Trump.
123RF

Facebook doet de omstreden QAnon-beweging in de ban. Het bedrijf gaat volgens het Amerikaanse NBC News pagina's, groepen en Instagram-accounts van de groep verwijderen.

Aanhangers van QAnon denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen president Donald Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere 'Q', een anonieme gebruiker van een internetforum. Binnen de QAnon-gemeenschap deed vorige week het verhaal de ronde dat Trump niet echt is besmet met het coronavirus, maar bezig was met een geheime missie.

Advertentie
advertisement

Eerder actie

Facebook ondernam al eerder actie tegen de groep. Toen verwijderde het bedrijf accounts waarop over geweld werd gesproken. Het beleid wordt nu verder aangescherpt. Een woordvoerder van Facebook laat NBC weten dat het verwijderen van "losse berichten" niet het doel is van de operatie. Er worden accounts verwijderd die gebruikt worden om complottheorieën te verspreiden.

Pizzagate

Experts maken zich zorgen over de verspreiding van onbewezen theorieën via sociale media. Die hebben in het verleden geleid tot geweld. Zo drong in 2016 een gewapende man een pizzeria binnen in Washington nadat hij online nepnieuws had gelezen. 

Bij de schietpartij in de Amerikaanse hoofdstad raakte niemand gewond. Toch deed de zaak veel stof opwaaien, omdat de schutter op onderzoek was uitgegaan vanwege de zogeheten Pizzagate-theorie. De bedenkers van die complottheorie beweerden zonder enig bewijs dat vanuit de horecazaak werd gehandeld in seksslaven. Daar zou ook toenmalig presidentskandidate Hillary Clinton bij betrokken zijn.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie