Google introduceert slimme chatbot Bard die moet concurreren met ChatGPT

Bard moet in de komende weken beschikbaar komen. Google wil ook AI-functies toevoegen aan zijn zoekmachine.

Google

Google introduceert Bard, een eigen chatbot die kunstmatige intelligentie gebruikt om vragen van de gebruiker met context te beantwoorden. Bard vormt zo Google's alternatief voor ChatGPT van OpenAI. ChatGPT heeft in de afgelopen maanden tientallen miljoenen gebruikers geworven.

Volgens Google is Bard gebaseerd op een lichtgewicht modelversie van LaMDA. LaMDA is een taalmodel dat niet voor het publiek beschikbaar is. Bard brengt hier dus verandering in en start voor een beperkte testgroep. In de komende weken moet de chatbot beschikbar komen voor het grote publiek. Google waarschuwt dat Bard mogelijk ongepaste of onjuiste antwoorden geeft en verzamelt feedback om de chatbot te verbeteren.

Google-directeur Sundar Pichai zegt dat Bard het doel heeft om 'de brede kennis van de wereld te combineren met de kracht, intelligentie en creativiteit van onze grote taalmodellen'. Bard gebruikt oudere en nieuwere online informatie. Hoe recent is niet bekend. De kennis van ChatGPT reikt tot 2021, waardoor de chatbot geen informatie kan geven over recente gebeurtenissen. 

Google Bard
Afbeelding: Google

Google Zoeken

Wat Bard op dit moment allemaal wel en niet kan, is nog niet duidelijk. De chatbot lijkt qua vraag-en-antwoord-model minder geavanceerd dan ChatGPT, maar lijkt wel volwaardige antwoorden te kunnen geven op vragen. In moeilijkere of makkelijkere vorm. Google noemt de vraag aan Bard om ontdekkingen van de James Webb Space Telescope te vertellen op een manier dat een negenjarig kind de informatie begrijpt. De antwoorden - in het Engels - lijken inderdaad behapbaar voor een kind. 

Volgens Google krijgt ook de veelgebruikte Google Zoeken (Search)-dienst binnenkort geselecteerde AI-functies. Google maakt hier binnenkort meer over bekend. 

Google bard
Een voorbeeld van wat Bard kan Afbeelding: Google

Gehaaste aankondiging

De aankondiging van Bard komt volgens sommige techmedia wat gehaast over. Het was al enkele weken bekend dat Google veel druk voelt door de populariteit en functies van ChatGPT, en daarom snel een tegenhanger wil introduceren. Luttele uren na de introductie van Bard maakte Microsoft bekend dat het vandaag (dinsdag 7 februari om 19:00 Nederlandse tijd) een fysiek evenement houdt rondom ChatGPT. De directeur van OpenAI - het bedrijf achter ChatGPT - spreekt ook op dit evenement. 

Microsoft is één van de grootste investeerders in OpenAI. Naar verwachting maakt de techreus op het evenement bekend dat het ChatGPT-onderdelen gaat integreren in Office-programma's en zijn zoekmachine Bing. Bing concurreert met Google Zoeken, maar is veel minder populair. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie