Mogelijke deal tussen TikTok en Oracle, 'maar géén verkoop'

De deal zal niet plaatsvinden in de vorm van een verkoop, maar een herstructurering.

Oracle wordt de technologiepartner van Bytedance en zal de gebruikersdata van TikTok in de VS beheren.
123RF

Het Chinese techbedrijf Bytedance heeft een deal gesloten met softwarebedrijf Oracle over de activiteiten van video-app TikTok in de Verenigde Staten, zegt iemand die bekend is met de kwestie tegen persbureau Reuters. Oracle wordt de technologiepartner van Bytedance en zal de gebruikersdata van TikTok in de VS beheren, zegt de bron.

De deal zal niet plaatsvinden in de vorm van een verkoop, maar een herstructurering, aldus de bron. Onduidelijk is hoeveel van TikToks activiteiten in handen blijven van Bytedance en zijn investeerders.

Broncode niet overgedragen

De Chinese staatszender CGTN meldt dat Bytedance zijn activiteiten in de VS niet zal verkopen aan Microsoft of Oracle. Ook wordt de broncode van TikTok niet overgedragen aan Oracle of een mogelijke andere Amerikaanse koper. Zonder het algoritme is een overname van TikTok een stuk minder interessant omdat daarmee bepaald wordt welke filmpjes gebruikers te zien krijgen.

Bytedance onderhandelt met diverse partijen om TikTok van de hand te doen sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand dreigde de video-app te verbieden als die niet zou worden verkocht. Het Chinese bedrijf heeft voor de deal goedkeuring nodig van de regeringen van de Verenigde Staten en China.

ByteDance en Oracle reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Het Witte Huis weigerde een reactie te geven.

Microsoft grijpt mis

Microsoft maakte eerder al bekend dat de keuze niet op het techbedrijf was gevallen. 'We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor de gebruikers van TikTok en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen', zei Microsoft in een verklaring.

Supermarktconcern Walmart dat zich bij het bod van Microsoft had aangesloten, zei zondag dat het geïnteresseerd blijft in een belang in TikTok. Het bedrijf zegt verdere besprekingen te zullen voeren met de leiding van Bytedance en andere geïnteresseerde partijen. 'We weten dat elke goedgekeurde deal alle zorgen moet wegnemen die leven over regelgeving en nationale veiligheid', zei Walmart.

Orcacle staat overigens onder controle van mede-oprichter Larry Ellison. Hij is een van de weinige grote zakenlieden uit techhub Silicon Valley die openlijk Trump steunt. De miljardair heeft vanuit zijn landgoed eerder zelfs een geldinzamelingsactie georganiseerd voor de Amerikaanse president.

Lees ook: TikTok: gevaarlijk of juist een kans voor merken?

Lees ook: TikTok richting de 5 miljoen gebruikers en zit Instagram op de hielen

Lees ook: Hoe gevaarlijk is TikTok?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie