En weer faalt Elon Musk in het redden van de wereld

Elon Musk beloofde de wereld weer eens te redden maar vloog (opnieuw) uit de bocht.

123 RF

Als iemand goede reclame voor zichzelf weet te maken, is het Elon Musk. Maar met zijn op het oog gulle aanbod om gratis beademingsapparatuur te leveren aan Amerikaanse ziekenhuizen, redt hij geen coronapatiënten en al helemaal niet zijn eigen hachje.

Musk redt de wereld al door ons in de elektrische auto te krijgen. Hij redt de wereld door raketten te bouwen waarmee we - als de aarde op is - massaal kunnen verhuizen naar Mars. Als er één ondernemer is die niet alleen op financiële winst uit is, maar zich echt om de mensheid bekommert, is het Elon Musk, ceo van Tesla en SpaceX. Nu probeert hij coronapatiënten te redden door gratis beademingsapparatuur te leveren aan IC-afdelingen van ziekenhuizen in de VS. Klein detail: die apparaten zijn niet geschikt voor beademing op de Intensive Care, maar voor mensen met slaapapneu. 

Machines behandelen patiënten met slaapapneu

Het zijn zogeheten BiPAP- of B-PAP-machines (Bilevel Positive Airway Pressure), die vooral gebruikt worden bij de behandeling van slaapapneu, ook door patiënten thuis. De machientjes zijn bij lange na niet krachtig genoeg voor gebruik op een IC om coronapatiënten te behandelen. Voor mensen die door Covid-19 in kritische toestand raken, is invasieve beademingsapparatuur nodig, waarbij buisjes in de longen van de patiënt worden ingebracht. Deze intubatie-apparaten nemen de beademing van de patiënt vaak geheel over. Dat kan een B-PAP-machine niet.

'B-PAPs doen meer kwaad dan goed'

Sterker nog: deze apparaten doen zelfs meer kwaad dan goed omdat het gebruik ervan het coronavirus sneller kan verspreiden. Volgens het Amerikaanse The Week heeft het soort machine dat Musk schonk een grote coronavirusuitbraak in een verpleeghuis in Seattle verergerd, doordat de machines de uitgeademde lucht van besmette patiënten met kracht de ruimte in blazen waardoor andere bewoners eerder besmet worden. Dat staat bekend als aërosolisatie.

Gevolg: heel Twitter viel over Musk. Zijn hulpvaardigheid die eerst zo werd toegejuicht, werd plotseling sterk betwijfeld. Het tij keerde toen een ziekenhuis in Queens Tesla via Twitter bedankte voor de beademingsapparatuur. ‘Veel dank aan Tesla voor het doneren van 40 beademingsapparaten aan ons ziekenhuis. Deze apparaten zijn beslissend in het gevecht tegen corona.’

B-BAP kost 800 dollar, IC-apparaat 50.000

Op de foto bij de tweet poseren drie medewerkers van het ziekenhuis naast een stapel dozen waarop heel knullig Tesla-logo’s zijn geplakt: geen echte logo’s maar uitgeprinte A4'tjes. Het is echter duidelijk zichtbaar dat de apparaten van medisch fabrikant ResMed komen.

Deskundigen wezen er direct op dat de beademingsapparaten op de foto dus níét de apparaten zijn waar IC’s om zitten springen. 'Om een idee te geven: de door Tesla geleverde B-PAP van ResMed heb je al voor 800 dollar terwijl zo’n IC-apparaat wel 50.000 dollar kost', schrijft The Financial Times in een vernietigend stuk

Musk liet onlangs weten dat hij over nog meer ‘FDA-goedgekeurde’ ventilators beschikt (‘ventilators’ is de Engelse benaming voor beademingsapparaten). ‘We verzenden ze wereldwijd naar ziekenhuizen in de landen waar we al Tesla’s leveren. Apparaat en verzending is gratis.’

The Financial Times kon niet achterhalen of Musk zich bewust is van het verschil tussen ‘zijn’ apparaten en de apparaten waar nu zo’n schreeuwend tekort aan is. Musk noch Tesla willen op vragen daarover reageren.

Musk slingerde wel een ‘Engineering update on the Tesla ventilator’ de wereld in. Overigens zijn de sarcastische reacties onder dat bewuste filmpje - op het YouTube-kanaal van Tesla - niet van de lucht. Zo schrijft iemand: 'Nurse: Patient is getting bored. Doctor: Put ventilator on Insane Mode', verwijzend naar het Tesla Model S die in 3,2 seconden optrekt naar 100 km/u.

Eerder maakte Musk zich in de coronadiscussie belachelijk door te stellen dat corona vergelijkbaar is met een gewoon griepje. Ook noemde hij de paniek rond het virus 'stompzinnig' en zei hij dat het gevaar van paniek groter is dan het gevaar van corona zelf. 

Alle ophef doet denken aan hoe de publiciteitsgeile Musk eerder al eens door het stof moest vanwege een mislukte hulpactie. In 2018 hield hij Twitter en de wereld dagenlang bezig met een miniduikboot die hij had ontwikkeld om de jonge voetballertjes te redden uit hun ondergelopen grot in Thailand. Die bleek onbruikbaar en criticasters oordeelden dat het Musk uitsluitend om de pr en media-aandacht voor zijn bedrijven te doen was...

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Bas Haandrikman
"Die bleek onbruikbaar en criticasters oordeelden dat het Musk uitsluitend om de pr en media-aandacht voor zijn bedrijven te doen was..." Eigenlijk wat de criticaster auteur hier ook doet?

Sorry, maar wat een slecht artikel. Inclusief sensatie titel.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie