NFT-handel is met 92 procent gekelderd ten opzichte van september

De handel in Non Fungible Tokens (NFT's) leek vorig jaar geen grenzen te kennen, maar acht maanden later staat de markt er heel anders voor.

De handel in NFT's (een Non Fungible Token) brak vorig jaar door, maar lijkt volgens critici een stille dood te sterven. Afgelopen week zijn er negentienduizend NFT's van eigenaar verwisseld, liefst 92 procent minder dan in de piekmaand september 2021. Dat schrijft onder meer The Wall Street Journal op basis van marktonderzoeker Nonfungible. Het handelsvolume daalt al langer, hoewel grote merken nog steeds blijven investeren in NFT-plannen. 

Een NFT is het bewijs van digitaal eigenaarschap van een afbeelding, kunstwerk of ander digitaal object. 

Minder animo voor NFT's

Vorig jaar maakten stapten onder meer Dept, Adidas, Macy's en Nike in de NFT's. Deels om een nieuwe inkomstenbron te testen, ook deels om te testen of het uitdelen, verloten of verkopen van NFT's klanten kan veranderen in trouwe fans. Begin 2022 maakten meer merken bekend 'iets met NFT's' te gaan willen doen. Zo kun je met een nieuwe Samsung-tv NFT's kopen en bekijken en zoekt Spotify medewerkers met verstand van NFT's.

De handel in NFT's bracht vorig jaar tussen de 15 en 25 miljard dollar op, schreef Adformatie in januari. Dit jaar is er volgens Nonfungible beduidend minder animo in NFT's. Het handelsvolume bij de eerste en tweede verkoop daalt al maanden op rij (een opvallende piek op 1 mei uitgezonderd) en ook het aantal unieke kopers en verkopers is ingestort. Door deze factoren is ook het totale handelsvolume van de NFT-markt in een paar maanden met dertig procent gedaald.

Op moment van schrijven zijn er volgens Nonfungible nog maar 28 duizend actieve 'NFT-portemonnees' actief. Dat zijn er 63 procent minder dan in het vorige kwartaal. 

Cryptowebsites wél enthousiast

De cijfers van Nonfungible en daaruit vloeiende berichtgeving van internationale media worden sceptisch onthaald door sommige websites die enthousiast schrijven over cryptovaluta en NFT's. Zo haalt Insidebitcoins.com diverse actuele onderzoeken aan die claimen dat de NFT-handel veel levendiger is dan Nonfungible beweert. De boodschap van dergelijke websites is duidelijk: NFT's hebben veel potentie. 

Die boodschap is overigens ook deels terug te lezen in de kwartaalrapportage Q1 2022 van Nonfungible. De marktonderzoeker schrijft onder meer dat de gemiddelde prijs van een NFT in drie maanden gestegen is van 587 naar 1057 dollar. Het aantal smart contracts is in dezelfde periode bovendien met tien procent gestegen. Deze cijfers wijzen er volgens Nonfungible op dat er nog genoeg interesse is in de NFT-markt, maar dat er minder hype is dan acht maanden geleden.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie